Eerste rechtstreekse lijnvlucht uit de VS sinds 1961 geland in Cuba

Vandaag 31/08/’16 werd in Santa Clara een stukje geschiedenis geschreven in de relaties tussen de VS en Cuba. Een eerste rechtstreekse lijnvlucht uit Fort Lauderdale landde op de luchthaven van Santa Clara.

Aan de gate waar 150 passagiers instapten in het toestel van JetBlue in de lucht haven van Fort Lauderdale speelde een band Cubaanse klassiekers als “Guantamera” en “Me voy pa’Mayarí”. Sommige reizigers en journalisten zetten er zowaar enkele danspasjes bij. Het inchecken was een echt feest met ballonnen , applaus, enthousiaste kreten, selfies, traantjes, …

“ Dit is een korte vlucht voor de passagiers, maar een enorme stap voorwaarts voor het opnieuw verbinden van de mensheid”, zei de luchthavendirecteur Mark Gale, Neil Armstrong – eerste man op de maan- parafraserend. Het vliegtuig werd bestuurd door Mark Luaces en Francisco Barreras, beiden kinderen van Cubaanse ouders.

De ambassadeur van Cuba in de VS, José Ramón Cabañas, wuifde het vliegtuig uit. Zoals de traditie het wil bij de eerste vlucht van een nieuwe verbinding, werden ook vandaag waterstralen boven het toestel gespoten door de luchthavenbrandweer, zowel in Fort Lauderdale als in Santa Clara.

Eén van de passagiers was de VS- staatssecretaris voor transport :Anthony Foxx. “ De concurrentie voor de routes naar Havana is één van de scherpste die ik heb meegemaakt. Dat geeft aan hoeveel interesse er is bij de bevolking van de VS en de hoe groot de commerciële interesse voor Cuba is.”, zei hij aan de pers.

Hij stapte als eerste van het vliegtuig in Santa Clara en werd er welkom geheten door Eduardo Rodríguez, de Cubaanse viceminister voor Transport. “ Dit is een tastbaar resultaat van de diplomatieke toenadering tot Cuba door de regering van president Barack Obama”, voegde hij eraan toe. Foxx nam daarna een vlucht naar Havana waar hij door Cuba’s buitenlandminister Bruno Rodríguez en de minister van Transport Adel Yzquierdo, ontvangen werd.

John Kerry, Obama’s buitenlandminister, twitterde dat de vlucht een volgende stap vooruit is in de normalisering van de betrekkingen: “De eerste commerciële vlucht tussen Cuba en de VS sinds 1961, iets meer dan een jaar na het hijsen van de VS-vlag in onze ambassade in Havana”

Geen toeristen

Nochtans verbiedt de blokkade nog steeds toerisme naar Cuba . VS-burgers moet onder 12 categorieën vallen om naar het eiland te mogen reizen, wat toch voor een sterke stijging van de bezoekersaantallen uit de VS heeft geleid. 77% meer in 2015 dan in ’14.:161.000. Vroeger waren er enkel chartervluchten en een plaatsje daarop kost tussen de 400 en 500 dollar, terwijl Jetblue minder dan $ 200 vraagt.

Morgen volgt er ook een eerste vlucht van Silver Airways, eveneens naar Santa Clara en vanaf  7 september ook van American Airlines.  Daarna komen ook nog Frontier, Southwest en Sun Country in actie . Het aantal rechtsreeks vluchten zal zo geleidelijk aan stijgen naar 110 per dag, waarvan 20 op Havana, maar die slots moeten nog verdeeld worden door de VS-autoriteiten.

Cubadebate