De wereld stemt voor Cuba

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties veroordeelt de blokkade van de VS met 187 stemmen voor en 3 tegen.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdagavond in New York met 187 stemmen voor en 3 stemmen tegen, bij 2 onthoudingen, de door Havana ingediende resolutie tegen de Amerikaanse economische, commerciële en financiële blokkade van Cuba aangenomen. Alleen de afgevaardigden van de Verenigde Staten, Israël en Brazilië stemden tegen, terwijl Colombia en Oekraïne zich van stemming onthielden. Alle lidstaten van de EU, waaronder Duitsland en Oostenrijk, hebben opnieuw tegen de blokkade en voor de Cubaanse resolutie gestemd, evenals de Zwitserse delegatie.

Nogmaals, de wanhopige pogingen van Washington om zoveel mogelijk bondgenoten tegen Cuba te winnen, hebben nauwelijks vruchten afgeworpen. Zoals de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez een paar dagen geleden vertelde, heeft het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken in oktober zelfs ambassadeurs uit vier Latijns-Amerikaanse landen bij zich geroepen om hen ervan te overtuigen tegen de resolutie te stemmen. Uiteindelijk sloot alleen het Braziliaanse fascistische staatshoofd Jair Bolsonaro zich aan bij het gemeenschappelijke front van de Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Zelfs Bogota en Kiev weerstonden de druk van de Amerikaanse regering en onthielden zich van stemming.

Tijdens de twee dagen van het debat namen veel afgevaardigden het woord en presenteerden zij de standpunten van hun land. Met uitzondering van de VS-ambassadeur Kelly Craft, veroordeelden vrijwel alle sprekers de  economische oorlog van de machtige Verenigde Staten tegen het kleine eiland, die in strijd is met het internationale recht.

Junge Welt