De blokkade omzeild: In oktober zal Cuba over zijn eerste 500 eigen beademingstoestellen voor COVID-19 beschikken.

De Cubaanse overheid probeerde beademingstoestellen te kopen van de Zwitserse bedrijven IMT Medial AG en Acutronic. Die werden afgelopen april door het Amerikaanse Vyaire Medical Inc overgenomen en ze schortten de handelsbetrekkingen op wegens de blokkade.Geteisterd door het nieuwe coronavirus en gepest door de Amerikaanse blokkade, heeft Cuba het aan de vindingrijkheid van wetenschappers en technici overgelaten om de productie van zijn eigen beademingstoestellen op te starten.

De uitbraak van de COVID-19 in het land, iets meer dan drie en een halve maand geleden, dwong de regering om maatregelen te nemen om de pandemie het hoofd te bieden door rekening te houden met het slechtst mogelijke scenario, dat zelfs voorzag in iets dat niet gebeurde: de ineenstorting van de intensieve zorgafdeling en het ontbreken van automatische beademingsapparatuur.

De overheid probeerde al op voorhand beademingstoestellen te kopen van de Zwitserse bedrijven IMT Medial AG en Acutronic, maar afgelopen april werden die overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Vyaire Medical Inc.

Deze bedrijven hebben de handelsbetrekkingen met de Caraïbische natie onmiddellijk opgeschort in overeenstemming met de blokkadewetten die de Verenigde Staten al meer dan een halve eeuw geleden aan Cuba hebben opgelegd.

"We kregen toen de opdracht om in een recordtijd een beademingstoestel te ontwikkelen, zodat geen enkele Cubaan het zonder dit toestel zou moeten stellen in geval van nood", vertelde ingenieur Ernesto Velarde, hoofd van het project dat wordt uitgevoerd in het Havana Neurowetenschappelijk Centrum (CNEURO).

Velarde, een 40-jarige man die zijn doctoraalscriptie aan de Technologische Universiteit van Havana voorbereidt, zei dat ze zich gebaseerd hebben op open source software die op het internet werd gepubliceerd door onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology in de Verenigde Staten en de University of Kent in Groot-Brittannië.

"We vertrouwen op die publicaties, maar al onze software en industrieel ontwerp is volledig origineel", aldus de ingenieur, die al 15 jaar in het centrum werkt.

Een twintigtal, bijna allemaal erg jonge CNEURO-specialisten hielpen het apparaat ontwikkelen, waarbij deskundigen van instellingen van het ministerie van Volksgezondheid en andere sectoren hun mening en ervaringen deelden.

De apparatuur werd in drie maanden gebouwd en is het resultaat van de samenwerking tussen verschillende Cubaanse wetenschappelijke instellingen en werkplaatsen en behoort, volgens de ontwikkelaars, tot de meest performante beademingstoestellen.

Het Cubaanse apparaat biedt niet alleen geassisteerde beademing, maar kan ook zuurstof meten en functioneren zonder netstroom, d.w.z. op batterijen.

Het apparaat kan op twee manieren worden aangewend: een invasieve, door middel van intubatie en een niet-invasieve.

"Dit is weer een stap verder in de richting van de technologische soevereiniteit van het land," zei dr. Mitchell Valdés Sosa, directeur van CNEURO.

Hij was van mening dat bovenop de wereldwijde pandemie, die een groot tekort aan medische middelen heeft veroorzaakt, voor Cuba ook nog eens de gevolgen van de blokkade van Washington komen, waardoor de aanschaf van apparatuur, grondstoffen en medicijnen belemmerd worden.

"Dankzij de technologische soevereiniteit kunnen we de gezondheid van het land garanderen en elke actie van de blokkade vermijden die belet dat wat wij nodig hebben, hier toekomt", aldus Valdés, een gerenommeerde neurofysioloog.

De wetenschapper benadrukte dat codes publiceren een door de pandemie aangewakkerde wereldwijde trend is, onder de noemer Open Science, waardoor kennis kan worden gedeeld.

Hij merkte echter op dat de Cubaanse beademingstoestellen aangepast zijn aan de behoeften en omstandigheden van het land, op basis van de samenwerking tussen verschillende nationale entiteiten.

"We schatten dat er tegen eind oktober 250 invasieve en 250 niet-invasieve apparaten klaar zullen zijn om aan het nationale gezondheidssysteem te leveren en zo onze capaciteit te versterken om een antwoord te bieden aan COVID-19 en gelijk welke andere ziekte," zei hij vol vertrouwen.

Momenteel zullen deze machines worden getest op dieren, namelijk op varkens van meer dan 50 kilogram om de werking te controleren onder omstandigheden die dicht bij de werkelijkheid liggen, voordat ze een certificaat krijgen van het Centro para el Control Estatal de Medicamentos, Equipos y Dispositivos Médicos (CECMED), de Cubaanse regelgevende instantie.

Deze 500 toestellen worden geproduceerd met fondsen van de Europese Unie (EU), de niet-gouvernementele organisatie MediCuba-Zwitserland en diverse fondsenwervingscampagnes van de Cubaanse verenigingen voor Hygiëne en Epidemiologie en Bio-ingenieurswetenschappen.

Bron: Xinhua