De ‘bevrijding’ van Cuba, Nicaragua en Venezuela is een prioriteit voor de Verenigde Staten.

Het werken voor vrijheid in Cuba, Nicaragua en Venezuela is een prioriteit voor de regering van Donald Tromp, Verenigde Staten vicepresident zei Mike Pence woensdag tijdens de beëdigingsceremonie van de nieuwe ambassadeur bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Carlos Trujillo, in het Witte Huis.

"Het Westelijke halfrond is een kritieke prioriteit voor de Verenigde Staten omdat de veiligheid en de welvaart van onze regio direct de veiligheid en de welvaart van het Amerikaanse volk beïnvloeden." Hij zei dat in Cuba "de erfenis van de tirannie" van de leiders van Fidel en Raúl Castro's communistische revolutie van 1959 "nog leeft", ondanks de dood van de eersten en het opgeven van de macht van de laatsten: "Het zweeft als een wolk over dit land, waardoor de toekomst van al diegenen die dit eiland hun thuis noemen, wordt vertroebeld", zei hij.

Wat Nicaragua betreft, veklaart hij dat de regering van Daniel Ortega de mensen die onlangs "in een vreedzaam protest waren opgestaan" "brutaal heeft onderdrukt". Ortega, een ex-guerrilla van de Sandinistische Revolutie van 1979, die het land sinds 2007 voorzit, wordt sinds 18 april geconfronteerd met demonstraties tegen hem, waarbij al meer dan veertig doden zijn gevallen.

"En Venezuela viel, een ooit bloeiende democratie, onder het mandaat van dictator Nicolás Maduro uiteen in een dictatuur. Wat de meest welvarende natie in Zuid-Amerika was is één van de armste geworden," zei Pence. Wij zullen ons scharen achter al degenen die naar vrijheid streven en de confrontatie aangaan met hun onderdrukkers," zei de vicepresident, die aanstaande maandag de Permanente Raad van de OAS zal toespreken om de betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de regio te herbevestigen.

Hij vertelde Trujillo dat het zijn verantwoordelijkheid bij de OAS, die al 70 jaar bestaat, zal zijn om "zeer sterke allianties te smeden in het belang van de Verenigde Staten". "Ik hoop ijverig te werken aan dit doel en zal nooit opgeven totdat Venezuela, Cuba, Nicaragua en het westelijk halfrond vrij zijn," zei Trujillo, een afstammeling van Cubanen die het eiland verlieten na de Revolutie.

Trujillo werd geboren op Long Island, maar groeide op in Miami. Hij steunde Trump tijdens de verkiezingscampagne van 2016 en woonde de inauguratie van de president bij. Hij maakte ook deel uit van de delegatie van de VS op de recente top van Noord- en Zuid-Amerika in Lima en heeft de afgelopen weken bij de OAS gewerkt.

Elespectador