Cubanismo.be stelt programma Che Presente 2021 voor!

Wat hebben we het gemist: jullie in levende lijve ontmoeten. En we kennen de beste plek ter wereld waar we dat kunnen doen: op Manifiesta, het mooiste solidariteitsfestival dat er is. Wij zullen met Che Presente terug garant staan voor een compleet Cuba programma van conferenties tot muziek en cultuur. We kunnen nog niet al te veel verklappen, maar Che Presente zal ook op de nieuwe locatie de spil van het festivalterrein worden. We werken momenteel hard aan een sterk Che Presente programma. Maar hier al enkele teasers: 

  • Op Che Presente lanceren we een nieuw Cubamagazine: Waarin je vanalles te weten komt over de Cubaanse medische brigades, vde blokkade van het eiland en het Cubaans klimaatplan.
  • Cuba heeft tijdens de pandemie bewezen dat ondanks een verstikkende blokkade vanuit de VS, het land de gezondheidscrisis op het eiland voortreffend heeft aangepakt. Ook op internationaal vlak, stonden vriend en vijand verbaasd van hoe Cuba haar medische expertise de ganse wereld uitstuurde om de coronapandemie in te dijken. Ook nu gooit Cuba hoge ogen. Het eiland ontwikkelt maar liefst 5 vaccins. Hoog tijd dus om Cubaanse medische expertes uit te nodigen .
  • We hebben Dra. Dagmar García Rivera uitgenodigd. Zij is hoofd van de afdeling Onderzoek van het Cubaanse Finlay instituut, het instituut dat zelf 2 covidvaccins ontwikkelt. Deze gerenommeerde wetenschapster werkte bijvoorbeeld al mee aan de ontwikkeling van het Cubaanse pneumokokkenvaccin. Ze komt ons vertellen over de Cubaanse aanpak van vaccinontwikkeling én over hoe Cuba haar vaccins's met de wereld wilt delen tegen de dictaten van de Big Pharma in.  Dra Dagmar was ook één van de topdokters in de VRT Terzake reportage over Cubaanse vaccins.  
  •  
  • Daarnaast nodigen wij ook nog Dra Niubel Díaz Padilla  uit. Zij is opgeleid tot arts in zowel Cuba als Nederland. Zij is in Nederland gepromoveerd en werkzaam als arts. Om het gedachtegoed van de Cubaanse gezondheidszorg in Nederland te verspreiden, geeft Díaz Padilla naast haar werk voor CubaMedic ook presentaties op nationale congressen m.b.t. volksgezondheid en universiteiten. Niubel zal ons meer vertellen over het belang van preventie en publieke eerstelijnsgezondheidszorg in Cuba én wereldwijd.
  •  

In Cuba gaan revolutie en cultuur hand in hand. Cultuur gaat immers over ideeën. Ideologische strijd is niet enkel cruciaal voor de oude ‘revolutionaire’ generatie in Cuba. Hoe gaan Cubaanse jongeren ermee om? We nodigen de jonge muzikante Annie Garces uit. Zij zal optreden, maar ook getuigen als jonge Cubaanse vrouw over waarom cultuur hand in hand met revolutie zo belangrijk is, op het eiland.

 

  • Dra Dagmar Garcia, Finlay Institute, Cuba                                                                             Annie Garcés, muzikante
  •  
  •  
  • Onlangs bracht Oxfam een omvatrijk rapport uit over de impact van de blokkade op het dagelijkse leven van de Cubanen. We gaan in gesprek met voormalig vakbondsvorminggever Jean Vandemaele, die al enkele jaren in Santiago de Cuba woont, en met enkele vakbondsmensen van de AC ABVV, die partners heeft in de bouwvakbond in Cuba. Over het harde leven onder de blokkade en de noodzaak voor internationale solidariteit