Cubanismo.be stelt programma Che Presente 2021 voor!

Wat hebben we het gemist:! jullie in levende lijve ontmoeten. En we kennen de beste plek ter wereld waar we dat kunnen doen: op Manifiesta, het mooiste solidariteitsfestival dat er is. Wij staan met Che Presente terug garant voor een compleet Cuba programma van conferenties tot muziek en cultuur. Che Presente zal ook op de nieuwe locatie in Oostende de spil van het festivalterrein worden. Je vindt ons vlakbij de ingang in het hoofdgebouw

Kom hier meer te weten over ons Che Presente programma       
Klik hier voor je tickets

We hebben je hulp nodig. Geef je hier op als vrijwilliger

 

 

 

We stellen jullie trots ons Che Presente 2021 programma voor!

  • Op Che Presente lanceren we ook een nieuw Cubamagazine. Daarin  kom je vanalles te weten over de Cubaanse medische brigades, de blokkade van het eiland en het Cubaans klimaatplan. Alle huidige en nieuwe leden krijgen zo'n uniek exemplaar.
    Word dus nog snel lid als je dit leest, of anders op Che Presente. 
  • TENZIJ ANDERS AANGEGEVEN GAAN ALLE ACTIVITEITEN IN HET HOOFDGEBOUW VAN DE OOSTENDSE HIPPODROOM DOOR
  •  

ZATERDAG 11 SEPTEMBER

11u30-12u30: CHE PRESENTE STRIJDMEETING:    De ganse wereld tegen de blokkade

In juni stemde de ganse wereld tegen de illegale VS blokkade van Cuba. Het verstikkende economisch en financieel sanctieregime tegen het Caribische socialistische eiland werd onder voormalig President Trump nog verstrengd. De impact -temidden de pandemie- laat zich serieus voelen in het dagelijkse leven van de Cubanen. Voormalig vormingswerker bij de metaalvakbond Jean Van de Maele woont al jaren in Cuba en zal daarover getuigen. We gaan daarnaast ook in gesprek met Fernando Gonzalez Llort, één van Cuba’s nationale helden , voormalig anti-terrorisme agent in Miami (één van de Cuban Five) directeur van het ICAP (Cubaans vriendschapsinstituut met de volkeren) en parlementslid.

Dr Tania Crombet Ramos, één van Cuba's meest gevierde immunologen, getuigt over de impact van de blokkade op Cuba's vaccinproductie.

Koen Vanbrabandt, verantwoordelijke internationaal bij het ABVV/FGTB getuigt over de impact van de blokkade op de Cubaanse vakbondspartners.

Deze conferentie  is een organisatie van de Belgische Coördinatie voor de opheffing van de blokkade van Cuba:
een platform van tientallen Belgische middenveldorganisaties, vakbonden en politieke partijen

13u-14u30: CHE PRESENTE CONFERENTIE DEBATTENT C :  Qué pasa en Cuba? Over jongeren, cultuur en revolutie

Cuba werd in juli opgeschrikt door protesten tegen de regering. Cubaans artiesten -voornamelijk vanuit Miami - hitsten die protestbeweging op. Maar in reactie daarop spraken ook heel veel jongeren en jonge artiesten zich uit over 'hun' revolutie. Cultuur gaat immers over ideeën en wereldopvattingen . Voor welk soort maatschappij strijden wij?

Hoe gaat het momenteel in Cuba? Hoe staat de jonge generatie Cubanen tegenover het Cubaanse maatschappijproject. En jonge artiesten? Velen hebben net de drang om die essentie - hoe ze in de wereld willen staan - uit te drukken in hun kunst. Kritisch, zelfbewust met een blik op de wereld, maar niet naief over de invloed vanuit de VS, getuigt de jonge artieste Annie Garcés over de recente gebeurtenissen in Cuba en hoe ze de toekomst ziet. Fernando Gonzalez Llort , gaat dieper in op de actuele situatie in Cuba. 

Manolo De Los Santos is onderzoeker en politiek activist. Gedurende 10 jaar werkte hij in de VS in de organisatie van solidariteits- en onderwijsprogramma's met Cuba om de VS blokkade uit te dagen. In 2018 werd hij de oprichtingsdirecteur van het People's Forum in New York City, een centrum voor gemeenschapswerk met multiculturele gemeenschappen in de Bronx.

14u30- 15u15: MEET & GREET / CONCERT CHE PRESENTE:   Q & A en miniconcert met jonge Cubaanse artieste Annie Garcés  

In Cuba gaan revolutie en cultuur hand in hand. Cultuur gaat immers over ideeën en wereldopvattingen. Voor welk soort maatschappij strijden wij? Stel al je vragen aan de jonge Cubaanse muzikante Annie Garcés. Zij getuigt als jonge Cubaanse vrouw over waarom revolutie en cultuur, ook voor jongeren, zo belangrijk is op het eiland. Ze zal ook enkele songs van haar eigen repertoire semi- akoestisch brengen.

 

 

17u: MANIFIESTA PROGRAMMA:  DEBATTENT A:  Waarom moet het vaccin uit de handen van Big Pharma?
conferentie georganiseerd door The Left en Geneeskunde Voor Het Volk

Belangrijkste spreektster is Dr Tania Crombet Ramos 

Dra Tania is één van Cuba's meest gevierde wetenschapsters. Zij is immunologe en onderzoeksdirecteur van de Centrum voor Moleculaire Immunologie in Havana en zit in het bestuur van een baanbrekende joint venture tussen de VS en Cuba die innovatieve technieken van immuuntherapie ontwikkelt. Ze zit ook in het Cubaanse expertenpanel over de aanpak van de COVID19 pandemie.

18u - 19u:  SALSA INITIATIE CHE PRESENTE:   met Salsa de Brujas

20u - 21u30: CHE PRESENTE CONCERT:   Tomi y su To Mezclao + guest: Annie Garcés

Tomi y su TO MEZCLAO is een van Europa’s beste timbabands! Bandleider Tomi, geboren in het hart van Cuba is niet alleen een gedreven zanger, maar ook arrangeur en componist omringd door ervaren Europese topmuzikanten. Samen met zijn Duitse pianist Norman (arrangeur en componist) heeft de band de Europese latin scène veroverd!  Doel is de Cubaanse muziek naar een hoger niveau te tillen en globaal te verspreiden.

22u- 01u CHE PRESENTE AFTERPARTY,:  DJ's Destino latino vzw

 

ZONDAG 12 SEPTEMBER

11u-12u STRIPVOORSTELLING CHE PRESENTE :  'Mijn kameraad Che':  Hoe werd de strip gemaakt én wat deed Che in Congo?

Maar liefst 12 jaar duurde de research van Jeroen Janssen, winnaar van de Bronzen Adhemar, en journaliste Hilde Baele over Mzee Jérôme Sebasoni die als jonge Inyenzi-rebel de gids van Che Guevara werd. Hun onderzoek leidde van Kayibanda en Mobutu tot Aleida Guevara en van Bujumbura en Kigali tot La Havana en Varsenaere. Ze goten hun heldensafari in een boeiend, avontuurlijk en humoristisch verhaal vol bizarre wendingen. Nooit eerder hoorden ze een Rwandees Spaans spreken. En wat deed Che Guevara eigenlijk in Congo?

Jeroen Janssens signeert graag jouw exemplaar van 

 

12u-13u: SALSA INITIATIE CHE PRESENTE:   Salsa de Brujas

13u – 13u45:  FIESTA DE DESPEDIDA CHE PRESENTE:   Hasta Siempre Norma!

Haar missie zit er eind september op én dat willen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan! Norma Goicochea Estenoz is al enkele jaren de Cubaanse Ambassadrice in België. Na verloop van tijd is er een hechte band ontstaan tussen de solidariteitsorganisaties, de Cubaanse gemeenschap en haar. . We gaan in gesprek met haar over haar levensloop, van Cubaanse zwarte jongedame uit het Cubaanse onderontwikklede platteland tot topdiplomate. We vieren afscheid in stijl met Cubaanse muziek, dans en poezie.

Met oa Fernando Gonzalez Llort, optreden van Annie Garces, Cubaanse poezie ,demo salsa de casino Salsa de Brujas, etc..

 

14u30 – 15u15: MEET & GREET CHE PRESENTE:   HET ONGELOOFLIJKE VERHAAL VAN DE CUBAN FIVE

Op 12 september, exact 23 jaar geleden pakte het FBI in ware Holywoodstijl vijf Cubaanse agenten op in Miami. Ze waren er geïnfiltreerd in terreurnetwerken tegen Cuba. Midden de opstart van de War on Terror werden deze vijf anti-terroristen onterecht veroordeeld tot zware gevangenisstraffen. Maar wat onmogelijk leek gebeurde. Zestien jaar later, na een intense internationale campagne - in Europa mee gestuurd door Katrien Demuynck van Cubanismo.be (toen: ICS) - volgde hun bevrijding. Het verhaal was goed voor een paar romans én de spannende Netflix film ‘Wasp Network’.

Katrien Demuynck gaat in gesprek met Fernando González, één van de protagonisten van dat verhaal. Een gesprek over waarom de Cuban Five dat gevaarlijk engagement opnamen, over hoe strijd loont en over Cuba vandaag en de strijd tegen de moordende VS-blokkade.

 

 

15u30- 16u30: MEET & GREET CHE PRESENTE:   CUBA’S HEEFT 5 EIGEN COVIDVACCINS, HOE DOEN ZE DAT?

Cuba ontwikkelt momenteel maar liefst 5 vaccins tegen covid. Hoe komt dat? Zullen de landen uit het Globale Zuiden toegang hebben tot dit solidaire vaccin? Hoe dan?

We hebben Dr Tania Crombet Ramos uitgenodigd. Zij is één van Cuba’s meest gevierde immunologes: Onderzoeksdirecteur van de Centrum voor Moleculaire Immunologie in Havana en bestuurder van een baanbrekende joint venture tussen de VS en Cuba die innovatieve technieken van immuuntherapie ontwikkelt;  Lid van het Cubaanse expertenpanel voor de aanpak van de COVID19 pandemie.

Ze komt ons vertellen over de Cubaanse aanpak van vaccinontwikkeling én over hoe Cuba haar vaccins met de wereld wil delen tegen de dictaten van Big Pharma in.

Meet & Greet met deze wetenschapster en Cubaanse beursstudenten aan de Brussels Vrije Universiteit die mee hebben gewerkt aan het Cubaanse Abdala vaccin.

 

 

WE ZOEKEN HELPENDE HANDEN! 

We zien de dingen groots, en hebben dus ook jouw helpende handen nodig om het allemaal waar te maken.
Contacteer Kasper, als je graag vrijwilliger op ons festival wil worden. 


KOM NAAR HET FESTIVAL!

Volg onze site voor alle verdere updates!

Koop hier je Che Presente / Manifiesta ticket via de Cubanismo.be online link. 20 euro weekend, 13 euro dag t.e.m. 1 september,
We willen al onze leden en sympathisanten oproepen om via deze link hun Manifiesta ticket aan te kopen. Gracias!

wil je graag een papieren ticket kopen?, contacteer dan isabelle.vanbrabant@cubanismo.be

Het festival zal uiteraard Covidsafe verlopen. Lees er alles over op de site van Manifiesta.