Cubanismo.be doet mee aan Internationalist Festival of People's Resistance

Een groots opgezet onlinefestival - het Internationalist Festival of People’s Resistance - was de afsluiter van de eerste anti-imperialistische week georganiseerd door een platform van liefst 241 organisaties wereldwijd. Voor België tekenden intal en Cubanismo.be present.De organisatie van de week vol activiteiten en het online festival werd getrokken door de International People’s Assembly (Asamblea Internacional de los Pueblos). Dit platform werd recent opgericht in februari 2019 in Caracas. Een vierhonderdtal activisten uit maar liefst 80 landen tekenden toen present, voornamelijk ook basisbewegingen uit Latijns-Amerika, zoals de MST – beweging van de landloze boeren, Via Campesina internacional en de Wereldvrouwenmars. Hun gedeelde strijd: gecoördineerde acties opzetten tegen het Noord-Amerikaanse imperialisme. Een term die hier in België minder gebruikt wordt, maar duidt op hoe de VS - om haar strategische en economische belangen te waarborgen – de soevereiniteit en de rechten van de werkende mensen wereldwijd schendt.

Opvallend is dat de organisatoren relatief jong en vrouwelijk zijn. Een opsteker, omdat dit betekent dat anti-imperialisme vandaag nog steeds jongeren kan aantrekken. Tijdens het festival stonden we versteld van de bijdrages van over de ganse wereld. De Global South stond echt centraal. De verschillende verzetsstrijden tekenden present: de vrouwenbeweging, landloze boeren, inheems verzet in indianengebieden in de VS, de beweging voor meer water- en landrechten.

In het festival kwamen ook speeches van grote personaliteiten, zoals Roger Waters, Dilma Rousseff, Nicolas Maduro, Mariela Castro en Aleida Guevara. Best wel indrukwekkend. Een van de organisatoren, João Pedro Stedile, verantwoordelijke van de MST, had het in zijn speech over het festival als één van de eerste successen van gecoördineerde actie tegen het VS-imperialisme op wereldniveau. Maar zeker niet het laatste.

Cubanismo.be en intal vonden het een interessante ervaring om hier aan mee te werken. We staan zeker open voor komende initiatieven. Want er blijft enorm veel werk aan de winkel om onze samenlevingen wereldwijd rechtvaardiger te maken.

Bekijk hier het festival