Cubanismo.be dag: actie, vorming en veel solidariteit

Op zaterdag 15 juni brachten een 40-tal Cubanismo.be leden en sympathisanten hun zaterdag in Brussel door om de solidariteit met Cuba concreet te maken. We startten de dag al meteen met een broodnodige actie tegen de verscherping van de VS blokkade tegenover Cuba. We kozen de symbolische plaats van de VS ambassade als locatie voor ons protest omdat de ambassade verplicht is te rapporteren aan haar oversten in het Oval Office wanneer en waarom er protestacties plaatsvinden. Onze boodschap: stop de blokkade tegenover Cuba en laat de EU zelf beslissen welke relaties ze met Cuba aangaat.Na de actie en het middagmaal lieten we Cubanismo.be lid Bernadette Thirion aan het woord. Zij was in Cuba tijdens de brede bevraging van het Cubaanse volk over de nieuwe grondwet. Zij heeft maar liefst meer dan 70 Cubanen die ze gedurende haar reis heeft ontmoet gevraagd hoe zij naar het grondwetgevende proces kijken. Tijdens haar verblijf vond ook het referendum plaats. Het was erg interessant om zo eens een te ontdekken hoe de Cubaan die je op straat ontmoet over zijn/haar Revolutie en over de toekomst ervan denkt. 

Daarna was het tijd voor een vorming gegeven door Victor Cairo van de Cubaanse ambassade over de veranderingen die deze nieuwe grondwet inhoudt en de thema's waarrond debat werd gevoerd. Zo was er wel degelijk een polemiek rond het homohuwelijk en rond de concentratie van rijkdom. Genoeg voer dus voor een boeiend vraaggesprek tussen Victor en het aandachtige publiek. 

Na de pauze maakten we kennis met de charismatische neurochirurg Bassey Efriom. Hij is Nigeriaan-Belg en kon zijn opleiding tot familiedokter en neurochirurg doen aan het ELAM, de Latijns-Amerikaanse School voor Geneeskunde, in Havana. Na zijn uiteenzetting was iedereen ervan overtuigd dat Bassey één van de beste uitdragers is van het Cubaanse medische internationalisme. Wat een enthousiasme! 

We kijken tevreden terug op deze boeiende namiddag en werden gemotiveerd door de vele interessante persoonlijke verhalen, die het succes van de Cubaanse Revolutie - tot op de dag van vandaag - perfect illustreren. 

Als bijlage: de spaanstalige ppt presentatie van Victor Cairo.

 

BijlageGrootte
Office-presentatiepictogram LA CONSTITUCIÓN CUBANA.ppt128.7 KB