Cubaanse regering kondigt verhoging van de pensioenen aan

Deze beslissing baseert zich op het principe van de revolutionaire regering om de inkomens en de pensioenen van de werkers te verhogen. De sociale uitkeringen zullen ook met 20% stijgen.

Zondag werd een nota gepubliceerd waarin de regering bekendmaakt dat ze beslist heeft om de weduwenpensioenen met 20% te verhogen ten gunste van de mannen en vrouwen die een groot deel van hun leven aan creatieve arbeid hebben besteed.

De revolutionaire regering heeft ook beslist om de wedden van bijna 10.000 werknemers van de rechtbanken en parketten te verhogen. De jaarlijkse kost van deze maatregel bedraagt 27 miljoen pesos, en het gemiddelde loon in de gerechtelijke sector zal van 360 naar 559 pesos gaan. Dat wil zeggen 55%, voegt de nota eraan toe.

De verhoging van de pensioenen komt ten goede aan 99% van de Cubanen die sociale zekerheid genieten. Het minimum van deze pensioenen gaat van 164 naar 200 pesos, terwijl zij die tussen 202 en 360 pesos kregen voortaan 40 pesos extra zullen ontvangen. Krachtens de zondag aangekondigde stijging zullen de pensioenen uit derde schaal, van 361 tot 399, 400 pesos bedragen.
 

De nota verduidelijkt dat de regering niet in staat is om alle werknemers loonsverhogingen te geven, maar dat er in de volgende maanden een verhoging komt per sector en volgens de prioriteiten.

“Het is noodzakelijk”, onderstreept de mededeling, “om hard te werken, in de overtuiging dat alleen een verhoging van de productie en de productiviteit, zuinigheid en een grotere efficiëntie ons meer zal opleveren”.

Bron: http://www.rhc.cu/

Vert : Erwin Carpentier