Cubaans minister Abel Prieto te gast in Belgie

Op vrijdag 13 oktober organiseerden we een ontmoeting met Cubaans minister van Cultuur Abel Prieto. Hij was in ons land naar aanleiding van de dag van de Cubaanse Cultuur. Voor de gelegenheid werd manneken Pis in een Cubaans jasje gestoken.

Hij sprak voor een volle zaal over het cultuur beleid in Cuba. De prioriteit voor de Cubanen ligt bij een toegankelijke cultuur voor iedereen.

Een voorbeeld is de spotgoedkope prijs voor de Cubanen om een museum te bezoeken.

" De mens kan zich pas volledig ontwikkelen. als hij ook volop van Cultuur kan genieten

Prieto haalde hard uit naar de kaptialistische manier van cultuur aanbod, hij had het over de verziekte holywoodcultuur. Over het verdwijnen van de protestsongs.

De wereld maakt als het ware een epidemie mee, de jeugd leest te weinig boeken, dit komt onder invloed van het internet. In Cuba proberen we de prijs van de boeken zo laag mogelijk te houden zodat iedereen de kans krijgt om te lezen.

Eén van de belangrijkste culturele evenementen is de jaarlijkse Feria del Libro zeg maar de Cubaanse boekenbeurs.

Irma spaarde de cultuur niet

Orkaan Irma richte enorme schade aan ook bij de culturele infrastructuur, verschillende musea liepen onder water.

Hoe worden kunstenaars betaald in Cuba?

Dit hangt ervan af. Veel muzikanten staan in voor hun eigen inkomsten door optredens en cd verkoop. Anderen zoals de leden van de nationale theatergezelschappen krijgen hun loon van de staat.

Als Winst het wint van waarde is verlies het resultaat

Conclusie van de avond is dat er een andere manier is om aan cultuurbeleid te doen. Cuba toont aan dat het anders kan. Door de middelen juist te verdelen en vooral goede politieke keuzes te maken slagen de Cubanen er in om cultuur voor de 99 procent mogelijk te maken.