Cubaan en ex-VS-militair voert actie tegen de blokkade en ontmoet atleten in Cuba

Een VS burger van Cubaanse oorsprong die in Irak diende, liep 2000 kilometer van Miami naar Washington om te eisen dat president Joe Biden zich aan zijn verkiezingsbelofte zou houden om de betrekkingen tussen de twee landen te verbeteren.

Carlos Lazo, een 56-jarige leraar uit Seattle die in de Verenigde Staten het project "Puentes de Amor" (bruggen van liefde) leidt - dat de bilaterale banden wil normaliseren - heeft in Cuba een ontmoeting gehad met verschillende atleten die in Tokio gouden medailles hebben gewonnen.

"Hij beloofde dat hij de sancties tegen de Cubaanse familie zou opheffen en ik denk dat hij misschien eerlijk was," vertelde Lazo aan The Associated Press na de ontmoeting met atleten zoals Serguey Torres en Fernando Dayan Jorge, die deel uitmaken van een kanoduo, judoka Idalys Ortiz en worstelaar Luis Alberto Orta.

 "Toen hij aan de macht kwam, heeft hij zich omringd met een reeks adviseurs die ten onrechte geloven dat het toegeven aan de meest conservatieve sector van de Cubaanse gemeenschap electorale steun zal opleveren in Zuid-Florida". Lazo was tussen 17 en 26 augustus op bezoek. Hij bezocht weeshuizen en religieuze centra waaraan hij donaties leverde, en natuurlijk ook zijn familie.

Eind juni en in juli zorgde Lazo voor controverse door 2000 kilometer van Miami naar Washington te lopen om Biden een petitie te overhandigen die vraagt zijn beloften na te komen: de heropening van het consulaat, de mogelijkheid voor Cubanen om geld over te maken naar hun familieleden op het eiland, en het programma voor gezinshereniging, dat tot op heden stil ligt.

Donald Trump heeft de sancties tegen het eiland, die door zijn voorganger Barack Obama - van wie Biden vice-president was - waren versoepeld, aangescherpt om via economische verstikking een verandering in het politieke model van het eiland te forceren.

"Cuba kan de veranderingen doorvoeren of ze niet doorvoeren, maar deze maatregelen van Trump waren unilateraal... mijn plicht als VS-burger is te eisen gehoord te worden door mijn ambtenaren," zei Lazo. "Ik ben een (VS) burger en ik stem." 

San Diego Union Tribune

Lazo is in Cuba geboren, maar eind jaren '80 -- nadat zijn moeder en broer waren geëmigreerd en hij 15 jaar oud was -- deed hij een poging tot illegaal vertrek op een vlot, waarvoor hij tot gevangenisstraf werd veroordeeld. Begin jaren negentig begon hij opnieuw aan een overtocht, ditmaal met succes. Enkele jaren later nam hij dienst bij de US National Guard en werd in 2004 als paramedicus uitgezonden naar Irak. Hij begon toen te lobbyen voor bilaterale toenadering, nadat president George Bush het reizen van Cubaans-Amerikanen naar het eiland - waar zijn twee zonen woonden - om familieleden te bezoeken, had beperkt.