Cuba zet vaccinatie door terwijl aantal COVID-19-infecties record breekt

De pandemie groeit onverminderd in Cuba, ondanks de inspanningen van de autoriteiten om de bevolking te immuniseren. Op 27 juni deelde het Ministerie van Volksgezondheid (MINSAP) mee dat meer dan 1 miljoen burgers al drie doses van de eigen vaccins hebben ontvangen. Dit bemoedigende nieuws ging echter gepaard aan ander nieuws dat alle alarmbellen deed rinkelen: in de afgelopen 24 uur telt Cuba voor het eerst meer dan 3000 gevallen van COVID-19.

Met 10 procent van de bevolking geïmmuniseerd, is het eiland een van de toplanden in het streven naar groepsimmuniteit in Latijns-Amerika. Maar wat er nu gebeurt is iets wat veel deskundigen hadden voorzien: Cuba maakt een derde golf van besmettingen door die wordt bevorderd door de circulatie van meer besmettelijke en dodelijke varianten en de lage risicoperceptie bij de Cubanen.

Volgens Francisco Duran, nationaal directeur Epidemiologie van het Ministerie van Volksgezondheid (MINSAP), hebben 1.006.300 mensen drie doses COVID-19-vaccins ontvangen. "Deze cijfers betekenen niet dat we uit de gevarenzone zijn, noch dat er geen nieuwe besmettingen meer zullen plaatsvinden. Om het aantal gevallen te verminderen, moeten we een hoger vaccinatiepercentage bereiken”

In Havana, dat tot nu toe het epicentrum van de ziekte was, is al een lichte daling merkbaar, één maand nadat de gezondheidsautoriteiten er met de immunisatiecampagne begonnen. Vandaag lopen de straten echter vol mensen die vooral op zoek zijn naar voedsel en medicijnen. De derde golf van besmettingen valt samen met een schokkend tekort aan basisgoederen. De blokkade die Cuba al zes decennia door de VS is opgelegd en die sinds het begin van de pandemie nog is versterkt leidde tot tekorten aan grondstoffen, het wegvallen van vaste leveranciers en verhindert banktransacties.

Vorig jaar blokkeerde de VS de levering van mondmaskers en diagnostische kits die door China waren gedoneerd. Zwitserse banken weigerden donaties aan Cuba over te maken die door de Zwitserse solidariteitsorganisaties MediCuba-Zwitserland en Swiss-Cuba Association waren gedaan. Het eiland kon ook geen longventilatoren van het Amerikaanse bedrijf Vyaire Medical Inc. kopen.

In januari deelde het Mexicaanse scheepvaartagentschap S.A. mee dat er als gevolg van de blokkade geen schepen beschikbaar waren om in Cuba aan te meren. De situatie had gevolgen voor de levering van onontbeerlijke geneesmiddelen voor de Cubaanse bevolking, zoals Dypirone, dat pijn en koorts verlicht, en Glibenclamide, dat wordt gebruikt bij diabetespatiënten.

"Washington nam COVID-19 als bondgenoot in zijn meedogenloze onconventionele oorlog. Het Witte Huis heeft opportunistisch de economische, commerciële en financiële blokkade verscherpt en van april tot december 2020 een verlies van 198 miljoen 348 duizend dollar in onze gezondheidssector veroorzaakt", zei minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez tijdens de vorige week gehouden Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De inspanningen van de regering om het aantal infecties en sterfgevallen het afgelopen jaar laag te houden, zijn onmetelijk geweest. "En we zullen geen offer sparen om het leven van mensen te blijven beschermen en redden", zei Rodriguez.

Ondanks de onmiskenbare en overweldigende impact van de blokkade is het eiland doorgegaan met het aanbieden van een kwalitatief hoogstaande, universele en gratis gezondheidszorg. Het garandeert de naleving van de protocollen voor COVID-19, voert alle PCR-tests gratis uit, zette moleculair-biologische laboratoria op in alle provincies, en heeft zijn eigen prototype van longventilator ontwikkeld.

"Ons land vergeet zijn geschiedenis niet, en er is geen blokkade die onze verwezenlijkingen kan overschaduwen. Dit zijn feiten, niet alleen woorden," besloot Rodriguez voor de VN.

Resumen Latinoamericano