Cuba brengt hulde aan de laatste journalist die op het eiland vermoord werd

Havana. 14.05.08 (acn) Een plechtige wake ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de moord op de Ecuadoriaanse journalist Carlos Bastidas vond plaats op dinsdag 13 mei aan het Memorial José Martí, op het Plein van de Revolutie te Havana.

Dit gebeurde in aanwezigheid van Tubal Paez, president van de Unie van Cubaanse Journalisten en Cesar Alarcon Acosta, voorzitter van het Ecuadoriaanse televisienet RTU.

De president van de Unie van Cubaanse Journalisten herinnerde eraan dat Latijns-Amerika vandaag nog steeds de regio is die het grootste aantal vermoorde journalisten ter wereld telt: sinds het begin van dit jaar zijn het er al 15.

Carlos Bastidas (links op de foto met Fidel Castro, genomen in de Sierra Maestra in 1958) is de laatste journalist die op Cuba werd vermoord. De moord gebeurde op 13 mei 1958 in een drukke straat in Havana door een agent van de geheime politie van het Batista-regime, slechts enkele maanden voor de overwinning van de Cubaanse Revolutie.

 

De president van de Unie van Cubaanse Journalisten wees er ook op dat de moordenaar van de Ecuadoriaanse journalist, Orlando Marrero, na de overwinning van de Cubaanse Revolutie onderdak kreeg in de VS. Net zoals de terroristen Posada Carriles en Orlando Bosch, die verantwoordelijk zijn voor talrijke gewelddaden tegen Cuba gepleegd vanuit de VS, daar onderdak kregen.

Ook Edmundo Bastidas, de broer van de vermoorde journalist, richtte zich tot de aanwezigen. Hij wees erop dat Carlos op 23 jarige leeftijd werd vermoord omdat hij Fidel Castro had ontmoet in de Sierra Maestra, op een moment dat de regering van Batista - toen aan de macht in Havana - al op sterven na dood was.

De 50ste verjaardag van de moord op Carlos Bastidas werd in Havanna herdacht met een internationaal colloquium voor het respect van het leven van journalisten.

De Ecuadoriaan Carlos Bastidas was de laatste journalist die op Cuba werd vermoord. De laatste 25 jaar zijn in Latijns-Amerika een duizendtal journalisten om het leven gebracht bij het uitoefenen van hun beroep.

http://www.cubainfo.ain.cu

vertaling: Jasper Rommel