Cuba blijft waakzaam tegen COVID-19

Cuba bevestigde 10 nieuwe gevallen van COVID-19 vrijdag 15 mei, wat het totaal op 1.840 brengt, en meldde voor de tweede dag op rij geen sterfgevallen door het coronavirus.

Het ministerie van Volksgezondheid (MINSAP) zegt in zijn dagelijks rapport dat van de 10 nieuwe positieve Cubanen, waaronder drie kinderen van 3 en 10 jaar oud, 60 procent geen symptomen van de ziekte had op het moment van de diagnose.

Gisteren werden 2.232 PCR-monsters onderzcht, tien positief. Negen daarvan waren contacten van bevestigde gevallen, in één ervan kon de infectiebron niet worden vastgesteld en net als de dag ervoor werden de nieuwe infecties ontdekt in de provincies Havana (7) en Matanzas (3).

De laboratoria in verschillende provincies van het eiland hebben tot nu toe 77.374 stalen verwerkt. In de afgelopen weken heeft de neerwaartse trend in het aantal nieuwe infecties zich voortgezet en was er een toename van het aantal ontslagen uit het ziekenhuis: gisteren 42 . Inn totaal zijn 1.425 patiënten genezen, 77,4 % van de 1.840 bevestigde gevallen.

Er zijn nu 334 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 325 - 97,3 procent - in stabiele toestand verkeert. Drie andere zijn in kritieke toestand en zes worden als ernstig gerapporteerd, met complicaties die verband houden met pathologische antecedenten zoals ischemische hartziekte, hoge bloeddruk, bloedarmoede en kanker.

Er zijn 79 doden gevallen sinds de aanwezigheid van deze wereldwijde ziekte in het Caribische land werd ontdekt.

Op 14 mei stonden nog 913 mensen steeds onder klinisch epidemiologisch toezicht en werden nog eens 2.947 mensen in hun huis geobserveerd door het programma voor eerstelijnsgezondheidszorg in de gemeenschappen.

Hoewel de Cubaanse gezondheidsautoriteiten het scenario van het eiland in de strijd tegen de COVID-19-pandemie als gunstig beoordelen, blijven ze hameren op de discipline mbt  de maatregelen van fysieke afstand en hygiëne om besmetting te voorkomen. Epidemioloog Durán doet een beroep op de "eigen verantwoordelijkheid van het volk" om het afstand houden te respecteren, ook "nu het aantal gevallen in Cuba afneemt". We kunnen de waakzaamheid niet verslappen.

De directeur van MINSAP toonde zich ontevreden dat er in sommige delen van het land sprake is van aanzienlijke beweging in publiek en benadrukte het belang van "het vermijden van mensenmassa's".

Cuba bevindt zich nog steeds in een pre-epidemische fase met beperkte interne overdracht van COVID-19, dus worden er preventieve maatregelen toegepast, zoals het opschorten van het openbaar vervoer, het sluiten van de grenzen, behalve in uitzonderlijke gevallen, en het sluiten van scholen en grote winkelcentra.

Het gebruik van maskers is verplicht in de openbare ruimte en hoewel er geen sprake is van gedwongen opsluiting, is de burgers gevraagd om hun huis niet te verlaten, behalve voor essentiële activiteiten zoals naar de markt gaan of het doen van administratieve verplichtingen.

Deze week hebben de gezondheidsdiensten hun zoektocht naar nieuwe gevallen in het hele land geïntensiveerd met de start van uitgebreide bevolkingsonderzoek om de prevalentie van het virus op te sporen.

El Diario