Cuba betrekt de ganse bevolking via de massaorganisaties in preventieplan tegen COVID-19 virus

In Cuba waren tot voor kort nog geen gevallen gekend, maar sinds 11 maart zijn drie Italiaanse toeristen die verbleven in Trinidad positief getest. Cuba doet er nu alles aan om de verspreiding van het virus te stoppen.Massaorganisaties  zoals de Federatie van Cubaanse vrouwen (FMC)  en de Comités voor de verdediging van de revolutie - de CDR's - zullen deelnemen aan de training van burgers om die leren goed om te gaan met COVID-19 in Cuba. De directeur 'Educatie'  van het Ministerie van Volksgezondheid van Cuba, Jorge Gonzalez, veklaarde op 9 maart in een persconferentie dat er hoorzittingen over volksgezondheid zullen worden gehouden.

Het succes in de strijd tegen de epidemie van de COVID-19  staat of valt bij een zo groot mogelijke participatie van de bevolking. benadrukte de deskundige aan de pers op het hoofdkwartier van het Pedro Kouri Instituut voor Tropische Geneeskunde van Cuba. Het land monitort de situatie in de Caribische regio van heel dichtbij. Tijdens een regionale bijeenkomst over de stand van zaken van de COVID-19 epidemie verwees president Diaz Canel naar het belang van wijkdokters, massaorganisaties en verantwoordelijken van de CDR's. Zij zijn de ogen en oren op het terrein om problemen te ontdekken, juiste informatie te verstrekken en zo de verspreiding van het virus onder controle te kunnen houden. "De huisartsen zullen intensiever moeten werken, en alle families moeten bezoeken waar er symptomen zijn  in verband met dit type virus," zei hij.

Minister-president Manuel Marrero drong erop aan om snel procedures te vast te leggen voor specifieke voorzieningen, bijvoorbeeld voor bed and breakfasts en privé-restaurants. Die worden door een groot aantal internationale toeristen bezocht. Hij drong erop aan dat er extra steun komt voor het personeel dat daar tewerkgesteld is en dat dit een ook een specifiek punt in het preventieplan wordt.

Het virus heeft nu ook Cuba bereikt en iedereenn moet weten dat als ze symptomen krijgen, ze verantwoord moeten deelnemen aan de bescherming van de rest van de bevolking, zei Dr. Gonzalez. Naast de opleiding van gezondheidspersoneel, is de voorbereiding van de burgers van vitaal belang, benadrukte Gonzalez. Het belangrijkste is om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zodat de persoon die slachtoffer wordt van het virus snel hulp zoekt maar ook geïsoleerd wordt om de rest van hun omgeving niet te besmetten. Want enkel en alleen zo wordt de transmissieketen doorgesneden. Consequent de maatregelen volgen is de enige manier om te slagen in de strijd tegen COVID-19", aldus de professor.

Cuba's beleid staat in schril contrast met het beleid hier in België. De Cubaanse overheid pakt alles op een georganiseerde manier aan en zet volop in op preventie en sensibilisering.  Eerder al raakte bekend dat een Cubaans medicijn gebruikt wordt in de strijd tegen het virus in China.