Cuba beantwoordt de beledigingen van Mike Pompeo

Carlos Fernandez de Cossío, directeur-generaal voor de Verenigde Staten van het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, benadrukte in verklaringen op de nationale televisie dat de offensieve uitlatingen van Mike Pence tegen Cuba, Venezuela en Nicaragua aantonen dat de Monroe-doctrine "Amerika voor de Amerikanen", uit de 19e eeuw nog steeds in het hoofd spookt van de noorderburen.

Mike Pence noemde Cuba, Nicaragua en Venezuela ‘een zwarte wolk van tirannie’ op de top van de Organisatie voor Amerikaanse Staten, vorige maand. Carlos Fernandez de Cossio zei hierover het volgende:

"Wat de Verenigde Staten in de praktijk hebben gedaan, is ons, Latijns-Amerikanen, eraan herinneren dat de Monroe-doctrine nog steeds brandend actueeel is. De vice-president van de Verenigde Staten heeft niet alleen Cuba, Venezuela en Nicaragua aangevallen, maar ook de grote leugen herhaald dat de Verenigde Staten zich sinds jaar en dag inzetten voor democratie en vrijheid op ons continent. Hij zei ook dat de Verenigde Staten op ons halfrond steeds een goede buur zijn geweest en dat zijn regering het Cubaanse volk steunt.

Dit werd gezegd door de vertegenwoordiger van een regering die de blokkade van Cuba heeft versterkt om zo de Cubaanse economie te verstikken en daarmee het Cubaanse volk probeert ui te hongeren en ellende te brengen. Hij zei dat bovendien uitgerekend binnen de OAS, de Organisatie van Amerikaanse Staten, een instelling die bekend staat om haar medeplichtigheid aan de gruwelijkste misdaden die op dit halfrond zijn gepleegd, om haar steun aan staatsgrepen, aan de wreedste dictaturen, aan mishandelingen zoals moord, marteling en gedwongen verdwijningen.

De Verenigde Staten beweren dat ze goede redenen hebben om oude recepten toe te passen waarmee ze de ontwikkeling van ons continent lange tijd hebben onderdrukt en de onafhankelijkheid van de landen in de regio hebben belemmerd. De Verenigde Staten zijn natuurlijk tegen landen, tegen regeringen die een overheidsbeleid voeren ten gunste van de bevolking en de belangen en ambities van het imperialisme voor onze regio niet dienen.

Ze realiseren zich niet dat Latijns-Amerika is veranderd, dat dit een ander Latijns-Amerika is en dat hun beleid is gedoemd te mislukken.

RHC