Covid 19 in Cuba

Zes dagen geleden schreef ons Cubanismo.be-lid ter plaatse volgende blog:

* Disclaimer 1: gezien corona het nieuws domineert, lezen jullie graag eens over iets anders. Helaas gaat deze post ook over corona. Disculpe! Maar bon, over ergens anders dus.

*Disclaimer 2: veel sterkte en wederzijdse solidariteit gewenst in België. Het is surreëel om van op een - veilige - afstand te lezen wat er zich bij jullie afspeelt. Ik denk oprecht dat epidemieën als deze het beste in onszelf naar boven kan brengen. Draag zorg voor elkaar, doe boodschappen voor een ander, blijf zoveel mogelijk thuis. En als het allemaal gepasseerd is: ga strijden voor meer publieke investeringen in een preventief gezondheidssysteem en sociaal zekerheidsstelsel. We kunnen dees.

Tot enkele dagen geleden gaven we onszelf schouderklopjes: we hadden het uitstekende moment gekozen om enkele maanden op een relatief geïsoleerd eiland door te brengen. Ha! Cuba was terecht trots geen besmettingen te hebben, en zelfs een medicijn voor coronapatiënten aan China te leveren. (Interferon alfa 2b (IFNrec) - onthoud die naam)

corona domineerde al even het Cubaanse nieuws. De overheid nam de dreiging serieus, en ontwikkelde een rampenplan nog voor het zover was.

Het ministerie van Volksgezondheid (MINSAP) ontwikkelde een sectoroverschrijdend bestrijdingsplan zodra de virusuitbraak in China werd aangekondigd. Lokale gezondheidsdirecties pasten het plan aan aan hun noden. Dit is onlangs herzien na een ministerieel bezoek en omvat een preventie - en opleidingsplan voor werknemers in toerisme, transport, douane en immigratie. Mensen die verhuren aan toeristen krijgen bv extra richtlijnen, en de wijkdokters doen extra monitoring. (Weet dat er in Cuba relatief meer gezondheidswerkers zijn dan in België!)

Een fabriek waar ze dokterskledij maken is sinds tien dagen enkel nog aangepaste mondmaskers aan het naaien, en het Tropisch Instituut zette in verschillende provincies extra bedden klaar. En dan bevestigde datzelfde Instituut drie dagen geleden het onvermijdelijke: 4 Italiaanse toeristen en 1 Cubaan zijn in quarantaine. (nvdr: intussen is het aantal bevestigde gevallen opgelopen tot 16, vnl. toeristen van hoge leeftijd en Cubanen die recent terugkeerden uit het buitenland)  Plots doken de mondmaskertjes op in het straatbeeld, en hoor je coronagrapjes op straat.

De maatregelen worden sindsdien nog meer versterkt, en het gezondheidspersoneel doet overuren. Naast huisartspraktijken spelen ook politieke massaorganisaties, zoals de Federatie van Cubaanse Vrouwen en jeugdbewegingen, een belangrijke rol in het opsporen van besmettingen en het verspreiden van correcte info.

Cuba ontwikkelde ook snel een app die de laatste informatie over het virus verspreidt. De app is onderverdeeld in secties: Ministerie van Volksgezondheid, algemene informatie, actuele ontwikkelingen, evenementen voor wetenschappelijk onderzoek en visuals met preventieve maatregelen.

Mijn indruk is dat het land enorm snel tot stevige actie is overgegaan. Zelfs bij 'slechts' 5 gevallen, is het al mogelijk dat we onze reisplannen naar een andere provincie zullen moeten afzeggen. Sommige evenementen zijn geannuleerd. De taxichauffeur die de Italianen vervoerde, is in quarantaine. De man die zijn taxi kuiste, ook.

Er is terecht heel veel vertrouwen in het gezondheidssysteem, waardoor mensen niet aarzelen om naar hun dokter te gaan. Daarbovenop moet je hier niet vrezen voor een exuberante rekening achteraf.

Mijn zorg? Door de bloklade zijn er tekorten aan zeep en andere hygiënische middelen. (zie ook m'n blog op @cubanismo.be als je voor de verandering iets wilt lezen over aanschuiven voor wc papier).

Maar het systeem kent haar zwaktes, en haar sterktes. En het is hier warmer. Dat houdt ons tevreden, en corona klein.

En solidaridad - Julie