CIA-agent leidt als nieuwe president van Brazilië een regering van rijke blanke mannen

Michel Temer, die er in geslaagd is de voorlopige president van Brazilië te worden door de afzetting van Dilma Rousseff ‘succesvol’ door te voeren, was als parlementslid informant van de CIA en het Pentagon. Hij stelde een regering samen van uitsluitend blanke zakenmannen. 

Wikileaks publiceerde op 13/5 een document van 11/01/2016 dat Temer aan de VS-ambassade bezorgde . Rousseff, noemde de afzetting een parlementaire staatsgreep en beschuldigt Temer van machtsmisbruik. Minder dan een jaar geleden had Temer in zijn functie van vicepresident gezegd dat de afzetting van Rousseff "ondenkbaar" is, want elke "politieke en juridische basis" ontbreekt.

Nu komt hij op de proppen met 21 ministers waaronder ex-bankiers, grootgrondbezitters en regenwoudkappers.

Zijn ‘nieuwe regering begon meteen met de afschaffing van het ministerie van Cultuur. Hij brengt die bevoegdheden onder bij onderwijs. De politieke lijn is duidelijk: drastische besparingen, en de economie "hervormen " door terug te keren naar de neoliberale periode. De banden met Washington worden aangehaald en die met de BRICS-partners (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) teruggeschroefd.

Nog geen dag nadat de hoogste rechtbank de start gaf voor een onderzoek naar corruptie tegen senator Aecio Neves, die de presidentsverkiezing van 2014 verloor, schortte dit rechtscollege haar eigen vonnis op. Ook de juridische politiek heeft duidelijk de kracht van verandering. 

Temer moet geen schrik hebben dat zijn populariteit daarmee zal dalen want een recente enquête wijst uit dat die tussen 2 en 3% ligt, …

Cubadebate