Che Presente 2022 - here we come! ons programma is compleet

Che Presente stelt haar programma 2022 voor. Koop hier snel je tickets, of geef je op om een handje te helpen aan de bar, de stand of als ledenwerver.

Klik verder en kom ons volledige programma op 17 & 18 september te weten! EARLY birds nog tot eind augustus. 

ZATERDAG  17 september

Zaterdag 11.30 - 12.30 uur: Strijdmeeting: de hele wereld tegen de VS-blokkade van Cuba (CHE PRESENTE TENT) 

De Belgische Coördinatie voor de Opheffing van de Blokkade van Cuba organiseert een strijdmeeting om de campagne tegen de illegale VS blokkade van Cuba kracht bij te zetten. Belgische syndicalisten van de Algemene Centrale ABVV, van het ABVV Horval en ACV Puls gaan in gesprek met onze Cubaanse gast Yoerky Sanchez Cuellar die komen getuigen over de dagdagelijkse impact van de Noord-Amerikaanse sancties op het eiland. 

Met: Helen Yaffe, Erik Desmedt en Yoerky Sanchez Cuellar.

Deze activiteit wordt georganiseerd door de Belgische Coördinatie voor de Opheffing van de Blokkade van Cuba www.stopdeblokkade.be

Zaterdag 13.00 – 14.00 uur: Het Zuiden staat op en volgt zijn eigen pad (CHE PRESENTE TENT) 

Een multipolaire wereld, dat is waar veel landen uit het Zuiden naar streven. Geen almacht vanuit de VS die de Global South nog steeds zien als ondergeschikt, alleen goed om hun strategische en economische belangen te dienen. Dit is vandaag achterhaald. China wordt een speler op het wereldtoneel, met een heel andere kijk op internationale samenwerking. Landen uit het Zuiden hebben voor het eerst sinds lang meer opties dan in een neokoloniale mal gedwongen worden. Dat werkt emanciperend en verrijkend. We gaan in gesprek met gasten uit Cuba, Latijns-Amerika en Azië over dit nieuwe normaal in de Zuid-Zuid samenwerking. 

Met Roy Daza (Venezuela), Yoerky Sanchez Cuellar (Cuba) en Chen Weihua (China) gemodereerd door Marc Vandepitte

Zaterdag 14.30  – 15.15 uur: Meet & Greet met de nieuwe ambassadrice van Cuba: Yaira Jimenéz Roig (CHE PRESENTE TENT)

België en de EU maakten dit jaar kennis met een nieuwe Cubaanse ambassadrice: Yaira Jimenéz Roig. Deze gedreven jonge vrouw noemt zich bewust eerst moeder van twee kinderen. Haar passie is communicatie. Ze was dan ook jarenlang actief als communicatie-experte op het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoe bevalt het haar in België? Wat denkt ze van de Europese instellingen, waar ze dagdagelijks mee te maken krijgt? Wat is de missie van het Cubaanse revolutionaire diplomatenkorps? Loraine Gonzalez, zelf Cubaanse en actief bij Cubanismo.be Antwerpen interviewt haar. Kom haar ook jouw vragen stellen.

 

Zaterdag 16.45  – 17.45 uur:  100 jaar om de zee te stoppen (CHE PRESENTE TENT) 

Iedereen heeft een mening over Cuba: het eiland van salsa en socialisme. Maar vriend en vijand erkennen: het is de enige plek op deze planeet waar men een eeuw vooruitblikt. Tarea Vida, zo heet het Cubaanse plan. Vertaald: Levenstaak. Tegen 2050 slokt de Caraïbische Zee vijf zuidelijke kustdorpen op, tegen 2100 nog eens 122. En dan zijn er nog de orkanen die de stijgende zee steeds verder landinwaarts duwen.

Talisa Vandevelde van uitgeverij EPO legt Julie Steendam op de rooster. Julie Steendam verbleef 8 maanden op het eiland om die revolutionaire Cubaanse aanpak te bestuderen. Dit mondt binnenkort uit in een najaarsboek om naar uit te kijken. Op Che Presente lichten we al een tipje van de sluier op.

Zaterdag 18.30 - 19.30 uur: Salsa initiatie met Salsa De Brujas (CHE PRESENTE TENT) 

Salsa de Brujas is een Brugse en geëngageerde salsavereniging. Ze geeft lessen salsa, salsa suelta en rueda de casino. Ze is een vaste waarde geworden in onze Che Presente programmatie. Trek je dansschoenen aan en reis mee naar het zwoele Cuba.

Zaterdag 20.45 - 22.15 : Salsa concert Skala B ( CHE PRESENTE TENT)

SKALA B brengt hulde aan de traditionele Cubaanse muziek “el son” van de jaren ‘60. Denk hierbij aan zon, zomer, dans en vurige passie voor muziek! De groep brengt een mix van klassieke harmonie en een nostalgische sound van vroeger. Vol energie brengen ze een warm zomers gevoel waarbij je jezelf niet zal kunnen bedwingen om te bewegen!

Zaterdag: aansluitend na concert tot in de vroege uurtjes DJ Bobalicious (CHE PRESENTE TENT)

Het brein, de beats en de ballen. Er zijn weinig podia waar deze boss nog niet op heeft gestaan. Wereldreizen met veel tussenstops mondden uit in een muzikale wonderbaarlijke wereldmix die niet in één genre te vatten is. Maakt niet uit, de bedoeling is dat je niet stilstaat. Laat je meevoeren en dans in een zwoel uptempo tot sluitingsuur.

 

ZONDAG 18 september 

Zondag 11.00 - 12.00 uur: Salsa initiatie met Salsa De Brujas (CHE PRESENTE TENT) 

Zondag 11.00 - 12.30 uur: Links is terug – van nooit weggeweest- in Latijns-Amerika (DEBATTENT) 

De overwinning van de linkse Gustavo Petro president in Colombia is historisch. Het land was decennialang een traditionele bondgenoot van de VS en ondersteunde reactionair rechts op het continent. Ook Chili heeft nu een progressieve president, Gabriel Boric, en er is het indrukwekkende democratische proces om eindelijk komaf te maken met de Chileense grondwet uit de tijd van dictator Pinochet. Twee sterke symbolen voor de terugkeer van de ‘roze golf’ in Latijns-Amerika. Komt Lula deze linkse golf versterken, bij de presidentsverkiezingen in oktober in Brazilië? En wat met de Zuid-Zuid samenwerking tussen Latijns-Amerika, China en Afrika? Hoe houdt Cuba stand en blijft het inspireren? Worden de VS steeds meer buitenspel gezet, in wat ze zien als hun achtertuin? Isabelle Vanbrabant praat daarover met Yoerky sánchez cuellar  (Cuba), Luis Guillermo Pérez (Colombia), David Choquehuanca (vicepresident Bolivië), Jeremy Corbyn (UK) en Maite Mola (Spanje).

Onze centrale gast uit Cuba : Yoerky Sánchez Cuellar

Deze 38-jarige journalist is een van de speerpunten van de jonge generatie leiders van de Cubaanse revolutie. Yoerky Sánchez werd voor het eerst verkozen tot parlementslid in 2003 – hij was toen amper 20! Hij is intussen ook lid van de Staatsraad, een soort uitvoerend comité van de Nationale Vergadering van de Volksmacht (het parlement), en van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba.

Yoerky Sánchez is een product van de jongeren- en studentbeweging in zijn land, met passages bij de Jongcommunisten van de UJC en de Federatie van Universiteitsstudenten. Hij is momenteel directeur van het dagblad en website Juventud Rebelde, en verzorgt ook een poëtische column op de website Cubadebate.

 

Zondag 13.00 – 14.00 uur: Dagboek van 25 reizigers in Cuba (CHE PRESENTE TENT) 

Cuba: horen, zien en vooral niet zwijgen. We gingen met 25 solidaire Belgen op reis naar Cuba. Het socialistische eiland trok ons aan. Hoe werkt dat concreet: mensen boven de winst zetten? Hoe overwon Cuba 2 jaar pandemie? Wat betekent dit eigenlijk voor de Cubanen, meer dan 60 jaar blokkade vanuit de VS? Wat hebben we daar allemaal meegemaakt en willen we absoluut met jullie delen? Op Che Presente brengen we jullie het verhaal van onze nooit te vergeten zomerreis naar Cuba.

Zondag  16.00 - 16.45: meet & greet met de vice-president van Bolivia: David Choquehuanca

De huidige vice-president van Bolivia David Choquehuanca komt naar Manifiesta. Choquehuanca heeft een indrukwekkende palmares en was voormalig Minister van Buitenlandse Zaken onder Evo Morales, alsook secretaris van de ALBA , de Bolivariaanse alliantie voor de volkeren van ons Amerika (2017- 2020) Onder zijn impuls werd Bolivia officieel ‘de Plurinationale Staat Bolivia’, een staat die de verschillende inheemse volkeren in het land hun rechtmatige plaats en erkenning geeft. Choquehuanca staat ervoor gekend om consequent in te gaan tegen vastgeroeste schema’s en koloniale concepten van onderwerping, waaronder zijn land al eeuwenlang gebukt gaat. De Chileense journaliste Patricia Parga-Vega zal hem interviewen. Dit wordt een exclusieve ontmoeting met één van de grootsen van Latijns-Amerika’s recente politiek.


Zondag, 17.15 – 18.00 uur: Meet & Greet met Eme Alfonso (CHE PRESENTE TENT) 

Eme Alfonso is een Cubaanse singer-sonwriter die haar Afro-Cubaanse roots combineert met elektronische invloeden. Ze is één van de grote beloftes van “Latin music” volgens de BBC en heeft verschillende muziekprijzen op haar conto staan in Cuba voor “Best Fusion Album”. Op zondag 18 september staat ze op de Mainstage van ManiFiesta , maar voorafgaand praten we met haar over muziek (cultuur) op Cuba, maar ook over de belangrijke functie van die cultuur in de Cubaanse Revolutie. Cubanismo.be activiste Julie Steendam modereert het gesprek.

NIET TE MISSEN: CONCERT EME ALFONSO (MAIN STAGE ) 14.30 tot 15.30