Braziliaans Hooggerechtshof trekt klacht in tegen voormalig president Lula da Silva

Het Braziliaanse Federale Hooggerechtshof heeft dinsdag besloten de klacht van voormalig minister Antonio Palocci in de rechtszaak tegen voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva, in te trekken. Een overwinning, want bijna twee jaar later erkent het Braziliaanse rechtssysteem eindelijk dat deze gebeurtenis de presidentsverkiezingen  van 2018 heeft geschaad.Daarmee werd ingegaan op het verzoek van de verdediging van Lula, die de klacht van Palocci verwierp omdat ze een schending van de onpartijdigheid inhield

De klacht van Palocci werd namelijk door de toenmalige federale rechter Sergio Moro slechts 6 dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 2018 in het dossier opgenomen. De beruchte verkiezingen die Lula van de presidentsverkiezingen uitsloot en door Bolsonaro werd gewonnen.

Voor de leiding van de Arbeiderspartij (PT) en voor de verdediging van Lula is dit het zoveelste bewijs van de politieke doelstellingen van Moro, die later onder de regering van de extreemrechtse Jair Bolsonaro minister van Justitie zou worden.

PT President Gleisi Hoffmann zei op Twitter. "Het is officieel: Moro heeft zo gehandeld,  zodat Bolsonaro zou verkozen worden "

Volgens Ricardo Lewandowski, de rechter inzake, was het optreden van Moro bedoeld om een politieke gebeurtenis te genereren, in strijd met de huidige grondwettelijke orde.

Een overwinning, want bijna twee jaar later erkent het Braziliaanse rechtssysteem eindelijk dat deze gebeurtenis de verkiezingen heeft geschaad.

Kortgeleden behaalden de advocaten van de voormalige Braziliaanse president al een overwinning in de Tweede Kamer , met dezelfde score en dezelfde stemmen.  De voormalige president heeft daardoor nu eindelijk toegang tot alle documenten die gebruikt werden in een overeenkomst tussen het bouwbedrijf Odebrecht en het federale overheidsministerie (IPM). Dit is belangrijk, omdat de rechtszaak er net om draait dat Lula da Silva beschuldigd  wordt van het ontvangen van een eigendom van minstens 12 miljoen dollar van Odebrecht om het Lula Instituut in de stad São Paulo te huisvesten.

Bron: Telesur