Brazilië wil dokters inhuren om het Coronavirus te bestrijden, inclusief Cubanen

Het ministerie van volksgezondheid zegt dat Brazilië artsen moet inhuren om het coronavirus te bestrijden incl. Cubaanse artsen. Die waren vóór Bolsonaro in Brazilië met een medisch programma dat in 2018 door de rechtse president werd stopgezet.

De ambtenaren van het gezondheidsministerie zeggen dat zij eerst zullen kijken om Brazilianen in te zetten, maar daarna zouden proberen om Cubaanse artsen te betrekken.  Bolsonaro, een extreem-rechtse legeraanvoerder, heeft jarenlang geageerd tegen het communistische Cuba, dat nauwe banden had met de vorige linkse regeringen in Brasilia.

Bijna 9.000 Cubaanse artsen, velen werkzaam in arme, afgelegen gemeenschappen in continentaal Brazilië, gingen in november 2018 naar huis, nadat Havana hen had teruggetrokken. Bolsonaro zei dat ze in "slavenarbeid" werkten omdat de Cubaanse regering 75% van hun salaris voor zich nam. (nvdr.: De Braziliaanse overheid betaalde ongeveer €6.000 per maand voor een arts waarvan ze zelf €1.500 mee naar huis mochten nemen, een riant loon in latijns-Amerika. De Cubaanse regering gebruikte de rest om medische apparatuur te kopen en de gezondheid in eigen land te verbeteren.)

1.800 van hen gingen nog niet terug naar Cuba en zullen in aanmerking komen om opnieuw te worden ingehuurd, vertelde een ambtenaar van het ministerie Reuters.

Cuba heeft een gerespecteerde gezondheidsdienst en genereert grote exportinkomsten door meer dan 50.000 gezondheidswerkers naar meer dan 60 landen te sturen.(nvdr: in landen die het niét kunnen betalen gaan de Cubaanse artsten gratis – d.w.z. betaald door Cuba-  aan het werk). Zelfs als ze een fractie van hun salaris ontvangen, is het geld naar Cubaanse maatstaven goed voor de artsen.