Brazilië: Temer noemt Rousseff's ontslag een "putsch"....

De voormalige Braziliaanse president Michel Temer, die in 2016 aan de macht kwam na het ontslag van zijn voorganger Dilma Rousseff, bracht de sociale netwerken in beroering door deze procedure voor het eerst een "putsch" te noemen, terwijl hij ontkende dat hij eraan had deelgenomen. 
Kom meedoen met Dilma op de actie LULA LIVRE op Che Presente za 12u

"Ik heb de staatsgreep nooit gesteund, noch iets gedaan om het te laten gebeuren," zei hij maandagavond in een langlopend interview in de Roda Viva show van TV Cultura. Michel Temer, 78 jaar en sinds decennia een ‘centrumrechts’ parlementair, was van 2011 tot 2016 vicepresident van Dilma Rousseff, maar verving haar na haar controversiële ontslag door het Parlement wegens het zgn. opsmukken van de overheidsfinanciën. Gedurende zijn tijd als president van Brazilië heeft de linkse oppositie hem consequent beschreven als een "putschist".

Het feit dat hij nu het woord "putsch" gebruikte om te verwijzen naar zijn machtsovername leidde tot een ware storm op sociale netwerken. De naam "Temer" werd al snel naar de top van de trending topics op Twitter gedreven, op de voet gevolgd door "Golpe" (putsch). "Temer erkent dat het een putsch was, en u?" Deze retorisch vraag stelde Manuela D' Avila, running mate van de linkse kandidaat Fernando Haddad, verslagen door de huidige president Jair Bolsonaro in de tweede ronde van de laatste presidentsverkiezingen. Bolsonaro volgende Temer op.

Michel Temer werd na zijn ambtstermijn al tweemaal in voorlopige hechtenis genomen en enkele dagen later weer vrijgelaten. Hij  verzekerde hij dat hij zich "nooit op het presidentschap had gericht".

"Onlangs citeerde de krant Folha krant van Sao Paulo een telefoontje dat ik kreeg van voormalig president Lula (de voorganger van Dilma Rousseff), waarin hij me vroeg om de PMDB (de partij van Temer) te overtuigen om tegen het ontslag te stemmen en ik heb het geprobeerd," onthulde hij.  "Maar op dat moment was de druk van de bevolking te groot en waren de partijen al ingesteld op het idee van de afzetting. Toch was ik tot op het laatste moment niet voor de putsch,"

Op dinsdag probeerde Michel Temer, geschrokken door de ophef  op een weinig overtuigende manier gas terug te nemen.

LePoint