Brandstichting in magazijnen voor medisch materiaal in Guatire, Venezuela

Gisteren 11 januari, brak brand uit in de magazijnen van de Sociale Zekerheid in die stad, net toen president Nicolás Maduro werd beëdigd in het Hooggerechtshof. 

De gigantische brand die rond 11.30 uur uitbrak in Guatire,in de magazijnen van het logistieke departement van de Sociale Zekerheid in de staat Miranda, betekent een zware klap voor de gezondheidszorg. Het gaat wellicht om de grootste terroristische daad ooit gepleegd tegen de gezondheidszorg van Venezuela.De volledige uitrusting van 2 ziekenhuizen van de Sociale Zekerheid is in de vlammen opgegaan. Het ziekenhuis van Guanta in aanbouw en voor 95% afgewerkt zou moeten worden ingehuldigd in de komende maanden.

Ook alles voor het Hospital de San Juan de los Morros, een ziekenhuis dat op het punt stond te beginnen, stond in deze magazijnen. Ook de apparatuur van een dialyse-eenheid die van start zou gaan in Valle la Pascua, Guárico. Bovendien is al het materiaal voor alle dialyse behandelingen in Venezuela - 10.080 patiënten - voor de komende 2 maanden verloren. Daarnaast een veldhospitaal met operatiekamer, intensive care, ultrasone apparatuur, incubatoren, oogheelkundige apparatuur, tandheelkundige apparatuur, 20 lampen voor operatiekamers, 3 C-bogen, 16 röntgenapparaten, 14 anesthesieapparaten, 54 ventilatiesystemen, 54 dialyseapparaten, 3 tomografen, 1 lineaire versneller, 3 reanimatie-eenheden o.a. voor pasgeborenen, … werden allemaal vernietigd door de aangestoken brand. 

Dit is een criminele daad, een terroristische daad tegen ons volk .

De snelle interventie van de brandweer en andere hulpdiensten vermeed nog meer schade. De site van 22.000m² telt 6 loodsen waarvan 2 totaal vernield, andere beschadigd. 38 gespecialiseerde voertuigen kwamen ter plaatse: 3 brandbestrijdingsvoertuigen, 3 supertankwagens, 22 reservoirs, 10 bedrijfsvoertuigen. Die brachten ook meer dan 100 brandweerlieden uit verschillende locaties in Miranda en daarbovenop 40 mensen uit de nationale civiele bescherming en civiele bescherming van de staat Mirand en 60 politiemensen ter plaatse. Er is meer dan 4 miljoen liter gebruikt om zes uur lang het vuur te bestrijden.

President Maduro gaf na zijn eedaflegging onmiddellijk de opdracht al het verloren materiaal bij te bestellen zodat de nationale gezondheidszorg niet in het gedrang komt.

Het tijdstip waarop het misdrijf plaatsvond: de inauguratie van de president van de Republiek stemt tot grote bezorgdheid gezien alle vaststellingen tot nog toe op brandstichting wijzen.

Transcriptie journaalitem VTV