Bolivia: oproep voor vrede en democratie

Persbericht – Oproep voor vrede en democratie in Boliva – 30 december 2019

De ondertekenaars van onderstaande verklaring klagen de coup van 10 november 2019 in Bolivia aan tegen president Evo Morales Ayma (en zijn vice-president Álvaro García Linera) en roepen op tot een commissie van waarnemers bij nieuwe verkiezingen in 2020.

Hoewel we ons ervan bewust zijn dat het pad naar de presidentsverkiezingen van 20 oktober 2019 bezaaid is met hevige controverses over de interpretatie van de grondwet, vinden we het onaanvaardbaar dat deze situatie wordt opgelost door het opschorten van de democratische rechtsorde. Dergelijke situaties zijn, historisch gezien, altijd een bron van repressie en pijn geweest voor de volkeren van Latijns-Amerika.

De eerste weken van het interim-presidentschap katapulteerden ons terug naar het duistere verleden van de Boliviaanse dictaturen. Op 15 november openden politie en leger het vuur op inheemse demonstranten in Cochabamba. Daarbij werden 9 mensen werden gedood en 120 gewond. Vier dagen later heropenden leger en politie het vuur in El Alto waarbij 8 doden en meer dan 30 gewonden vielen bij de inheemse bevolking.

Het is méér dan dringend dat de gewelddadige repressie door politie en leger in Bolivia onmiddellijk ophoudt, dat het recht op volledige uitoefening van de persvrijheid wordt hersteld. Dat geldt vooral voor de democratische rechtsorde waarbij geen politieke partijen of leiders worden verboden.

Dit is alleen mogelijk als er vrije en democratische verkiezingen worden gehouden. De garanties voor 'vrije en eerlijke verkiezingen' die 3 mei 2020 zouden moeten plaatsvinden zijn echter minimaal. Het vertrouwen van de inheemse bevolking - die 60% van de Boliviaanse bevolking uitmaakt - in deze verkiezingen is erg laag. Dat is logisch omdat ze vaststellen dat de overgang wordt geleid door een autoritaire regering. Er mag geen sprake zijn van politieke vervolging of politieke gevangenen uit de deelnemende partijen. Alle politieke partijen moeten zonder onderscheid kunnen deelnemen, met inbegrip van de kandidaten van de MAS.

Wij veroordelen daarom de systematische vervolging van politieke, sociale, inheemse en boerenorganisaties en van elke initiatief of mobilisatie om een terugkeer naar democratische instellingen te eisen. Met het organiseren van massale repressie veroorzaakten de civiele en militaire autoriteiten die de staatsgreep organiseerden 24 doden in amper 5 dagen, honderden gewonden en massa-arrestaties zonder respect voor enige procedure of wetgeving.

Wij veroordelen het racistische en seksistische karakter van de staatsgreep die Bolivia wordt opgelegd. Deze gaat gepaard met gewelddadige aanvallen op de inheemse volkeren, het beledigen van vrouwen "de pollera" - die voor het eerst werden erkend als een politieke factor tijdens het veranderingsproces dat door het MAS (de partij van Evo Morales) werd op gang getrokken.

Met de staatsgreep proberen de economische elites het neoliberalisme opnieuw te installeren ten nadele van de soevereiniteit en ten behoeve van buitenlandse projecten die de overvloedige minerale en ander hulpbronnen in handen proberen te krijgen.

Wij pleiten voor een commissie van waarnemers van de Verenigde Naties met vertegenwoordigers van verschillende landen en van de kerk om vrije en transparante verkiezingen te garanderen waarvan de resultaten gerespecteerd worden.

Een commissie van waarnemers naar Bolivia sturen zal het vertrouwen van de kiezer in het komende verkiezingsproces helpen versterken. Deze commissie zal geleid worden op basis van objectiviteit, politieke neutraliteit en niet-inmenging. Ze is de concrete uitdrukking van het engagement van de internationale gemeenschap om transparantie en burgerparticipatie te bevorderen. Wij roepen de internationale gemeenschap op om nu op te treden.

 

Als u akkoord gaat om te ondertekenen, zend deze mail dan terug met vermelding van uw namen, voornamen en vereniging (of “functie”) naar solidaritebolivie@gmail.com

Eerste ondertekenaars:

Intal

Cubanismo.be

Victoria Deluxe - Dominique Willaert

Raf Custers

Grupo belga Solidair met Guatemala

Red europea de Comités Oscar Romero

V-SB -

Masereelfonds