Bert De Ryck vertelt over inleefreis naar Cuba

Bert De Ryck van de Heistse PVDA is van 5 tot 22 juli 2015 op bezoek geweest in Cuba. Op zaterdag 17 oktober bracht hij verslag uit van zijn reis.

Elk jaar mogen op uitnodiging van het Cubaans instituut voor de Vriendschap der Volkeren (ICAP) mensen uit Europa deelnemen aan een solidariteitsverblijf in Cuba. Vrijwilligerswerk wordt gecombineerd met vormingsmomenten over Cuba.

"In januari las ik de aankondiging van de solidariteitsreis op Cubanismo.net en heb ik me ingeschreven. Iedereen zei al lang dat ik eens naar Cuba moest gaan, maar verre reizen waren eigenlijk niets voor mij. Uiteindelijk kwam het er dan toch eens van", vertelt Bert De Ryck. "Heel wat mensen uit Europa schrijven zich jaarlijks in voor deze 'brigade-reis'. De hele groep verblijft dan in een campamento. Ideaal voor mij, met mijn jeugdbeweging-roots. En dus vertrok ik op 1 juli richting Cuba."

"We waren uiteindelijk met 170 deelnemers uit 17 verschillende landen. Ik maakte deel uit van de 7- koppige Belgische delegatie", licht Bert toe. "Maar er waren ook nog 11 andere Belgische deelnemers.  Een groep scouts uit Wilrijk had het idee om anders op kamp te gaan dan gewoonlijk. Ze bleven een week bij ons en gingen daarna nog helpen bij een sociaal project in Havana."

"Het kamp was een toffe en leerrijke combinatie van vrijwilligerswerk, historische bezoeken, internationale uitwisselingen en natuur. In de voormiddag in de hitte werken in de fruitboomgaarden, in de namiddag een conferentie of een studiebezoek, 's avonds genieten van het avondmaal en optredens. Met een basiskennis Spaans is het kamp, in combinatie met een rondreis, de ideale mix om Cuba te leren kennen", klinkt het.

"De Cubanen vragen de Europeanen om te helpen het economische embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba, 'de blokkade', te stoppen. Met die blokkade wordt Cuba verhinderd om ondermeer hoognodige nieuwe technologieën in te voeren. Cuba verdient geen blokkade. Het verdient integendeel al onze steun. Moreel en materieel", besluit Bert. Daarom organiseert ICS op 27 oktober om 17h aan het Albertinaplein in Brussel (centraal stationeen lichtactie tegen de blokkade. Want dan houdt de Algemene Vergadering van de VN een stemming over de blokkade. Er gaan stemmen op dat de VS zich wel eens zou kunnen onthouden van de stemming. Dit zou een eerste keer worden in de geschiedenis.  

Wil je ook mee naar Cuba? Schrijf je dan in voor de Paasreis.

bron: heistleeft.be        Foto's en het volledige reisverslag van Bert vind je hier