Baracoa na de doortocht van Matthew (met foto's)

De eerste hoofdstad van Cuba heeft zwaar te lijden gehad van de krachtige orkaan. Gelukkig zijn er geen slachtoffers te betreuren, vnl. dankzij de efficiënte evacuatie van honderdduizenden. Ook de gemeentes  Maisí, Imías en San Antonio del Sur deelden in de schade. Foto's van daar uit ontbreken door het wegvallen van de communicatielijnen.

«Matthew vernielde deze stad. Zelfs de beruchte Hilda, Flora en Ike waren klein bier vergeleken met wat er nu vernield werd” zegt  Ricardo Suárez Bustamante met tristesse voor zij geliefde stad in zijn stem. Ricardo, een specialist van het Ministerie voor Wetenschap, Technologie en Milieu in Baracoa zag zijn dak in de wijk Bohorque verdwijnen in de orkaan.

“Er zijn nog geen precieze tellingen maar op het eerste zicht zie je honderden volledig of gedeeltelijk vernielde huizen, nog veel meer weggerukte daken die 's nachts al meteoren samen met palmkruinen door de lucht vlogen”, zegt hij.

Baracoa lijkt een grauwe plek, als uitgebrand want alle groen en bloei, alle mooi geverfde gevels, .. is weggerukt” zegt de jonge journaliste Lisandra Sabó Vega, directrice van het lokale TV station Primada Visión. “ Ik denk dat vooral de woningen zwaar getroffen zijn, het is een desastreuze  passage geweest voor het huizenbestand”

“ Om een moderne term te gebruiken: Baracoa ligt in puin, vernield, maar overstroomd van solidariteit ts families, buren en de toegesnelde voelbare hulp vanuit andere provincies”, zegt  en jonge man: Mável Toirac Suárez.

De furie van de wind was indrukwekkend, terroriserend, nooit eerder door iemand gezien. Ook de vloedgolven uit zee waren enorm. Die zijn verantwoordelijk voor het wegspoelen van de trappen naar gebouwen. Als het even erg geweest is elders in onze gemeente denk ik dat er geen enkele bananenboom nog overeind bleef en dat duizenden cocos-, mango- en advocadosbomen geknakt zijn.

Ook de communicatietoren van Mayara moest eraan geloven, de startbaan van de luchthaven is onbruikbaar en de brug over de Toa is weggespoeld. Daarom is het gehucht Nibujón en de gemeente  Moa van de rest van het land afgesloten. Instortingen op het viaduct van Farola, sloten een toegangsweg naar Guantanamo af.

Tot woensdagavond was er geen stroom in Baracoa maar er wordt aan gewerkt door lokale mensen ism ploegen uit ander provincies die al ter plaatse werden gestuurd vóór de doortocht van Matthew.
Al vijf brigades begonnen onmiddellijk na het liggen van de storm met het opruimen van het puin en het saneren van de stad, die zo snel mogelijk haar aantrekkelijke schoonheid zal tonen.

Bekijk HIER de foto's op Granma

Bekijk HIER nog meer foto's op CiberCuba

Een pakkende reportage van de Cubaanse TV

filmpje over Baracoa voor Matthew: een prachtig klein stadje