Amnesty International start petitie om Berta, de zus van Laura Zúñiga Caceres, onze gast op ChePresente te beschermen. TEKEN DE PETITIE

Eind juni werd Bertha Zúñiga, één van de dochters van de vorig jaar vermoorde Bertha Cáceres, en haar opvolgster als leidster van COPINH, zelf het slachtoffer van een moordaanslag. STEUN DE PETITIE van Amnesty International die voor haar bescherming eist. Op de terugweg naar het bureau van COPINH in Esperanza, werd de auto waarin 'Bertita' zat en een bestuurder, snel voorbijgestoken door een andere auto die daarna midden op de weg stopte. Drie mannen met machetes stapten uit en probeerden hen staande te houden. De bestuurder wist hen te ontwijken maar één van de mannen verbrijzelde met een steen hun voorruit. De bestuurder wist kort daarna Berta ergens veilig onder te brengen en reed gauw verder. Even later werd hij weer voorbijgestoken en trachtten ze hem in het ravijn te rijden. Toen dit mislukte bleef de wagen traag voor hem rijden en pas in de stad kon hij zijn belagers kwijt geraken.

Uiteraard worden deze moordenaars betaald door dezelfde krachten die koste wat koste COPINH willen stoppen in hun strijd voor de grond en de leefomstandigheden van de Lenca's. Die verzetten zich tegen het verwoestende damproject op de Rio Blanco, dat duizenden families van hun gronden wil verdrijven. Kijk hier naar het interview (Nl ondertiteld) met Berta's zus Laura en ontmoet haar op ChePresente

Teken de petite hieronder

 

Vorig jaar werd Berta Cáceres vermoord omdat ze met veel vuur vocht voor mensenrechten in Honduras. Haar dochter nam de fakkel over. Ook zij loopt nu gevaar.

 

 

Beste,

Vorig jaar in maart ontmoette ik Bertha Zúniga Isabel Cáceres voor de eerste keer. De sfeer van de ontmoeting was aanvankelijk droef. Amper een week eerder, op 3 maart 2016 was Bertha’s moeder, naar wie ze zelf vernoemd is, in haar eigen huis vermoord. Ze was 44 jaar. Berta Cáceres kwam op voor de natuur en de rechten van de Lenca, een inheemse bevolkingsgroep in Honduras. 

Mijn droefheid maakte als snel plaats voor hoop en bewondering: Bertha Zúniga bleek vastbesloten de strijd van haar mama verder te zetten. En dat doet ze nog steeds. Ondanks de tegenkanting en het gevaar dat ze daardoor loopt. 

Ik mag er niet aan denken dat Bertha Zúniga Isabel hetzelfde lot ondergaat als haar moeder. Jij wel?

 

 

Bertha Zúniga werd onlangs opgewacht door mannen met machetes, kreeg een pistool op haar gericht en werd bedreigd met ontvoering. Toch gaat zij samen met de andere mensenrechtenverdedigers in Honduras gewoon door.

“Berta vive, la lucha sigue” (Berta leeft, haar strijd gaat verder) blijft hun strijdkreet. 

Teken nu en eis dat de Hondurese overheid al het mogelijke doet om Bertha Zúniga Cáceres en andere mensenrechtenverdedigers te beschermen.

Bedankt,

Valerie De Marie
Campagneverantwoordelijke 

 

Deel deze petitie ook met anderen:

Facebook

Twiiter

Mail