AMLO (Lopez Obrador) wint de presidentsverkiezingen in Mexico met 53%.

De linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador wordt de nieuwe president van Mexico. Hij won zondag met meer dan 53 percent van de stemmen, volgens een inleidende snelle telling die door de kiesautoriteit INE wordt vrijgegeven.

In zijn eerste openbare toespraak na zijn overwinning, sprak Andres Manuel Lopez Obrador zijn aanhangers  in het Hotel Hilton in Stad Mexico toe en zei hij dat hij corruptie zal bestrijden en bestraffen, zelfs als hij met zijn eigen bondgenoten in de strijd moet gaan.

"De transformatie die we zullen doorvoeren, zal er in feite in bestaan dat we de corruptie uit ons land zullen uitbannen. We zullen hier geen probleem mee hebben omdat de Mexicanen de erfgenaam zijn van grote beschavingen en slim zijn... corruptie is geen cultureel fenomeen, maar het resultaat van een decadent politiek regime," zei hij.

 AMLO werkt op een politiek platform voor corruptiebestrijding en hoopt 10% van de nationale begroting terug te kverdienen door corruptie te bestrijden."Een goede keurmeester begint in zijn eigen huis," voegde hij eraan toe. Hij zei dat er diepe veranderingen zullen komen, maar dat de rechtsorde altijd gerespecteerd zal worden.

"Er komt vrijheid van ondernemerschap, meningsuiting en geloof. Elke individuele en sociale garantie zal worden gerespecteerd," zei Obrador, die ook beloofde de centrale bank zal autonoom zijn en er zal geen nationalisatie volgen.

Wat migratie betreft, zal de nieuwe regering proberen de interne markt te versterken, te produceren wat het land consumeert en al het nodige te doen om Mexicanen in staat te stellen in hun plaats van herkomst te blijven, te werken en gelukkig te zijn.

"Wie wil migreren moet dat doen uit plezier en niet uit noodzaak," zei hij.

Na zijn korte toespraak in het Hilton Hotel ging Lopez Obrador naar El Zocalo, het grootste plein van Mexico, waar hij duizenden supporters toesprak die zich daar sinds de sluiting van de stemlokalen verzamelden.

Hij zei dat zijn regering een overgangsperiode zal zijn voor een nieuw tijdperk in de Mexicaanse geschiedenis en dat zijn regering altijd dicht bij het volk zal blijven.

"Ik zal nog een ronde door het land maken als verkozen president. Er zal geen scheiding zijn nu we hebben gewonnen en we een regering aan het vormen zijn. Nee, dit is de regering van het volk, voor het volk en door het volk," zei hij in Zocalo.

Kort nadat de officiële voorlopige resultaten begonnen binnen te komen, gaven de rechtse kandidaten Ricardo Anaya, van de Nationale Actie Partij (PAN), Jose Antonio Meade, van de Revolutionaire Institutionele Partij (PRI) en de onafhankelijke Jaime Rodriguez "El Bronco" een nederlaag toe in het presidentschap.