ACTIE VOOR VENEZUELA IN BRUSSEL

Verschillende organisaties - waaronder cubanismo.be kwamen gisteren, 22/11 samen op het Shumanplein in Brussel om te protesteren tegen de EU-sancties tegen Venezuela. Bekijk ook de video (Spaans) waarin ook Erwin Carpentier voor Cubanismo het woord neemt (1’50’’). Aan de gebouwen van de Europese Raad zei Pedro Nolasco Persia, van de Coordinatie voor Latijns- Aamerika ine België dat de sancties "de voortzetting zijn van de permanente blokkade op economisch, politiek en militair gebied waaraan Venezuela en de soevereine regering van Nicolas Maduro worden onderworpen".

De betogers riepen organisaties, democratisch gezinde persoonlijkheden, regeringen en de internationale gemeenschap op om solidair op te treden met Venezuela en het economische, sociale en politieke proces dat plaatsvindt in het Zuid-Amerikaanse land, dat volgens hen "een voorbeeld is voor de landen van Latijns-Amerika".

Ook Erwin Carpentier van Cubanismo.be bekritiseerde de EU-sancties en hekelde dat het Europa "niets doet tegen andere landen waar de mensenrechten worden geschonden en t.o.v. de problemen democratie in Spanje bv.".

Antonio Meerseman van Intal zei dat de EU niet "consequent" handelt met haar principes. Ze negeert het feit dat in Venezuela zo' n twintig democratische verkiezingen werden gehouden, bovendien hebben de Europese organen niet de legitimiteit zichzelf te definiëren als behoeder van de democratie," Hij benadrukte ook dat de sancties n" niet gaan over de rechten van de Venezolanen, maar dat er iets heel andersachter zit.” De VS zijn uit op de oliebronnen van de Zuid-Amerikaanse natie, en gebruiken daarvoor elke mogelijke strategie.