Aanhoudingsbevel voor Lula: het volk verzet zich met man en macht.

Na de parlementaire coup in Brazilië lijkt een volgende fase aangebroken in de machtsgreep van de multinationals. Hun belangrijkste uitdager Lula die opnieuw de presidentskandidaat zou zijn voor de Braziliaanse arbeiderspartij willen ze  preventief gevangennemen. Dit terwijl zijn proces rond een corruptiezaak nog lopende is. Er dus nog geen uitspraak geweest. De Braziliaanse werkende klasse komt intussen in opstand.

Lula is nog steeds zeer populair bij de werkende klasse in Brazilie. Steunmanifestaties voor Lula brachten miljoenen mensen op de been.Binnenkort zijn er presidentsverkiezingen in het Latijns- Amerikaanse land. In de opiniepeilingen ligt hij mijlen voor op zijn uitdagers van de centrumrechtse partijen. Die laatsten kunnen dat maar moeilijk verkropen. Vorige week werden er ook al schoten gelost tijdens één van zijn meetings.

Voormalig president van Ecuador Rafael Correa reageerde met volgende tweet: “We weten allemaal dat zijn misdaad het uit de armoede halen was van 38 miljoen Brazilianen zonder toe te geven aan de elites in Brazilië.

Woensdag begonnen ook de hoge generaals zich te moeien met het proces. Zij spraken openlijk van een militaire staatsgreep als Lula niet direct gevangengezet wordt. De generaals bouwen rustig verder op een aloude traditie in Latijns-Amerika.

In Latijns-Amerika maar ook in Europa worden leiders die uit het neoliberale kader willen breken te maken met constante aanvallen van de private media en multinationals. Denk maar aan de recente moddercampagne tegen labour leider Jeremy Corbyn.

Ondertussen zijn duizenden mensen verzameld voor de woning van Lula vastberaden om hem niet naar de gevangenis te laten vertrekken. (zie foto)

Cubanismo.be is solidair met de strijd van het Braziliaanse volk en steunt de Braziliaanse arbeiderspartij in haar verzet tegen de dictatuur.

We volgen de situatie verder voor jullie op de voet.

Telesur