80.000 betogers in Honduras eisen dat de winnaar van de verkiezingen president wordt

Hoewel in Honduras al meer dan 30 doden vielen tijdens vreedzame protesten tegen verkiezingsfraude laat de VN veiligheidsraad begaan terwijl ze een spoedzitting belegt over Iran -meer dan 8x de bevolking van Honduras - waar 21 doden vielen bij recente protesten. Ondanks deze selectieve bezorgdheid geven de Hondurezen niet op.

Salvador Nasralla had, na een eerder dipje, opgeroepen tot de protesten. 80.000 betogers verzamelden zaterdag 6 januari in de straten van San Pedro Sula, de grootste stad van Honduras "We hebben de verkiezingen gewonnen en we eisen de overwinning van het volk bij de stembusgang. We stoppen het protest niet tot de regering wordt overgedragen aan Nasralla", zegt het hoofd van de Alianza contra la Dictadura: de door de staatsgreep van 2009 verdreven president Manuel Zelaya.

De avond na de verkiezingen van 26 november wezen de resultaten (met 57% van de stemmen geteld)  op een overwinning van de oppositiekandidaat. Na een paar ‘computerpannes’ was er plots een -statistisch zeer onwaarschijnlijk- licht overwicht voor de zittende president. De Alliantie toonde Hernández’ verkiezingsmanipulatie duidelijk aan, en ook de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) concludeerde in haar eindrapport dat de tellingen onregelmatig verliepen.

Meer dan een maand kwamen de Hondurezen de straat op. ‘Ordediensten’ maakten  meer dan dertig doden. Nasrala kondigde dinsdag aan dat hij op 27 januari - de dag van de officiële eedaflegging van huidig president Hernández - zelf ook de eed zal afleggen. De betogingen zullen tot dan dagelijks worden herhaald.