25 jaar Che Presente @ Manifiesta

Cubanismo.be , de Bélgische solidariteitsbeweging met Cuba, heeft al jaren haar vaste stek op Manifiesta. Dit jaar hebben we twee topgasten uit Latijns-Amerika: Dilma Rousseff, voormalig Presidente van Brazilië en Abel Prieto, één van Cuba's grootste intellectuelen. 

Op het programma staan conferenties, ontmoetingen, salsa en mojito's: een mix van informatie en plezier. Dit jaar viert Cubanismo.be haar 25ste verjaardag. Cuba viert 60 jaar Revolutie. Dubbel feest dus

Bienvenidos compañeros!

HIERONDER UITGEBREIDE INFO BIJ ELKE PROGRAMMAONDERDEEL

Alle activiteiten hebben plaats in de Che Presente tent , tenzij anders vermeld.

ZATERDAG 

11.00-11.45  / Salsa workshop met Salsa de Brujas

11.45- 12.15: Salsa tegen de blokkade (tegenover de Che Presente tent) 

Trump heeft onlangs de blokkade tegen Cuba nog aangescherpt. Deze financiële en economische sancties- gegoten in de wet Helms-Burton- zetten een rem op de ontwikkeling van Cuba. Europa en ook België veroordelen deze blokkade in woorden, maar hebben nog te weinig actie ondernomen om de VS hierover onder druk te zetten. Cuba heeft recht op ontwikkeling zonder inmenging van buitenaf. Sancties zijn een vorm van oorlogsvoering.  De Belgische Coördinatie voor de opheffing van de blokkade - een platform van een 50-tal middenveldorganisaties, vakbonden en politieke partijen- wil haar eisen kracht bijzetten op een originele manier:  een flashmob van salsadansers tegen de blokkade. 

Volgend op een salsa-initiatie (11u-11u45) roepen we iedereen  op om op de tonen van Cubaanse salsa onze eis duidelijk te maken: Abajo el bloqueo (hef de blokkade op).

13.00- 13.45 : getuigenis over internationale medische opleiding in Cuba 

Bassey Effiom is een Nigeriaan-Belg die studeerde aan de ELAM, de Internationale School voor Geneeskunde in Cuba. Ondertussen is hij familiearts en neurochirurg, werkzaam in België. Hij komt ons vertellen over zijn Cubaanse ervaring en hoe dat hem als mens en als arts heeft beïnvloed. 

13.00-15.00 / auditorium Staf Versluys Centrum; Latijns Amerika: continent in verzet 

Het klopt: de hoogdagen van de linkse golf in Latijns-Amerika lijken voorbij. Rechts is aan zet, met een flinke duw in de rug van Trump, die de sancties en het embargo tegen Venezuela en Cuba recent nog aanscherpte. Toch blijft Latijns-Amerika een van de regio's met de grootste volksmobilisaties ter wereld. Dat zien we met de Braziliaanse protesten tegen de extreem-rechtse president Jair Bolsonaro, maar ook met het recente verzet in Honduras, Chili en Argentinië. Verzet dat dikwijls in handen is van nieuwe generaties.

Dilma Rousseff, voormalige presidente van Brazilië, en Abel Prieto, minister van Cultuur van Cuba, zijn twee belangrijke figuren van de linkse golf in Latijns-Amerika. En twee begeesterende sprekers. Ze brengen ons hun inzichten over Latijns-Amerika vandaag en morgen. De moderatie is in handen van Maurice Lemoine, journalist en expert over Latijns-Amerika.

 

15.00- 15.45/ Mistral (wetenschap) Recente ontwikkelingen in de uitbouw van Cuba's socialisme

Vorig jaar stemden de Cubanen massaal over een nieuwe Grondwet. Wat is er veranderd, en waarom? Wat waren de belangrijkste discussiepunten? Hoe vertalen de veranderingen zich in het leven van alledag? In 2010 zijn in Cuba ook nieuwe richtlijnen voor het economisch en sociaal beleid aangenomen, en die worden geleidelijk doorgevoerd. Waarom, en met welke resultaten? Hoe ervaart de gewone Cubaan de mogelijkheden die dat biedt? In gesprek met Belkys Lay, experte van het internationaal departement van de Communistische Partij van Cuba.

16.00-17.00 / Strijdmeeting: de hele wereld tegen de blokkade van Cuba

Cuba wordt getroffen door de langstlopende financiële en economische blokkade vanuit de VS. Maar ook onze Belgische en Europese regeringen zijn medeplichtig. Kom er meer over te weten in deze strijdmeeting. We hebben het over de recente aanscherping van de VS blokkade door de Trump administratie.  Wat betekent dit voor de Cubanen? En wat kunnen wij hier doen? 

Met Abel Prieto, de Cubaanse ambassadrice in België Norma Goicochea en Belkys Lay , experte internationale relaties PCC Cuba. 

17.00- 17.30: FIESTA Che Presente 25 – Cubaanse Revolutie 60 

Che Presente blaast 25 kaarsjes uit! De Cubaanse Revolutie viert haar 60ste verjaardag. Een dubbele verjaardag die we in Cubaanse stijl willen vieren. 

Concerten

18.45- 19.45 Las Rebanadas

Las Rebanadas is een West-Vlaamse groep met een hart voor het Spaanse, die een zwoele zuiderse bries doet waaien over het vlakke Vlaanderenland. Ze knutselen en boetseren met hun stemmen en instrumenten, om zowel erg oude als hedendaagse pareltjes met passie tot leven te brengen. 

Verfrissend, stoutmoedig en deugenieterig met een rebels of revolutionair tintje, maar ook charmant. Van minder bekende atmosferisch rustige luisterliedjes tot uitbundige meezingers, de muzikale fijnproever komt goed aan zijn trekken in de keuken van Las Rebanadas de musica!

21.00 – 22.00 Tacones Altos 

Met Tacones Altos (Spaans voor 'Hoge Hakken') lanceert de Cubaanse Zulema Hechavarria Blanco een nieuw concept. Tacones Altos brengt populaire, dansbare, Latijnse muziek. Het is muziek die bij iedereen een belletje laat rinkelen, maar die vooral iedereen onweerstaanbaar aan het dansen zal brengen. Tacones Altos is een band met enkel vrouwen (het handelsmerk van Zulema), allemaal uitgedost in kleurige kledij, maar vooral, allemaal op hoge hakken! De hoge hakken staan symbool voor de combinatie van kracht en sensualiteit, die Latijnse vrouwen eigen is. En u zal zien dat ze ook op hoge hakken kunnen dansen. Salsaaaaa!


23.55-03.00 / DJ Pacha

Salsa, Reggaeton, Cumbia ... met deze Latijns-Amerikaanse stijlen brengt DJ Pacha de zon naar ManiFiesta. DJ Pacha is van Gent, heeft Boliviaanse wortels en een groot hart voor Cuba(nismo.be). 

 

ZONDAG

12.00- 12.30 / Free LULA actie  

Ignacio ‘Lula’ Da Silva, de grote vakbondsleider en voormalige president van Brazilië, laat niemand onberoerd. Zijn radicaal sociaal beleid tilde 36 miljoen Brazilianen uit  de armoede. Rechtse politici, een corrupt rechtssysteem en een agressieve mediapropaganda deden hem voor ‘corruptie’ in de cel belanden. Hij zit intussen al meer dan 500 dagen vast, ook al bewees het online nieuwsmedium The Intercept zwart op wit dat het om een politiek schijnproces ging. Hij moest immers politiek uitgeschakeld worden omdat hij - en alles waar hij voor staat - een gevaar vormt voor de Braziliaanse elite. Op internationaal vlak werd een Lula Livre-campagne (“Lula Vrij”) gestart, om met een brede internationale solidariteit de druk voor zijn vrijlating op te voeren.

Op ManiFiesta organiseren wij een grote FREE LULA-actie, zondag om 12 uur op het plein tegenover de Che Presente-tent. We willen met massaal veel festivalgangers een Lula-maskertje dragen, het symbool van de campagne. Een Braziliaanse sambafunkband brengt ons in de sfeer. De voormalige Braziliaanse presidente en partijgenote van Lula, Dilma Rousseff, geeft ons een update.

Op naar de vrijheid van Lula!

14.00-15.00 / Meet & Greet met Abel Prieto 

Abel Prieto is één van Cuba's belangrijkste intellectuelen.  Hij werd geboren in het landelijke Piñar del Rio, gekend om de tabaksteelt. Hij is de zoon van een gepassioneerd Cubaanse opvoeder. Zijn vader gaf lange tijd les in een plattelandsschool en was één van de regionale verantwoordelijken van de grootschalige alfabetiseringscampagne van Fidel Castro in 1961. Abel kreeg waarden rond opvoeding met de paplepel mee. Hij werd schrijver en professor in de literatuur. Zijn passie was cultuur en de opvoeding errond. In twee verschillende periodes werd hij minister van Cultuur. De recentste periode liep af in 2018. Hij was ook geruime tijd de adviseur van voormalig Cubaans president Raul Castro. De man kan een indrukwekkend palmares voorleggen, maar houdt niet van protocol. Hij ziet er eerder uit als een oude rocker. We zijn vereerd om een  imposante figuur – letterlijk en figuurlijk- uit de wervelende 60 jaar Cubaanse Revolutie bij ons te hebben.

16.30-17.30 / Salsa workshop met Salsa de Brujas 

17.45- 19.45 Proyecto Secreto

Ska, rock, tropische punk: je vindt het allemaal terug bij Proyecto Secreto, een vrolijke maar ook geëngageerde band die 20 jaar na zijn ontstaan zijn comeback viert. Op ManiFiesta kan je met hen mee vieren! Vergeet even alles op “olvida todo”, geniet van de trompet- en saxofoon solo's, of laat je zorgeloos meedeinen op “sarita”, en dan weer passioneel opzwepen bij “saltando.” En dat alles met de zee op de achtergrond. Dit wordt een ideale afsluiter van een heerlijk weekend!

20.00-22.00 DJ Bobalicious

Het brein, de beats en de ballen. Er zijn weinig podia waar deze boss nog niet op heeft gestaan. Wereldreizen met veel tussenstops mondden in uit een muzikale wonderbaarlijke wereldmix die niet in één genre te vatten is. Maakt niet uit, de bedoeling is dat je niet stilstaat. Laat je meevoeren en dans in een zwoel uptempo tot sluitingsuur. En dan start het uitkijken naar Che Presente 2020! (je mag je oordopjes meebrengen)

DOORLOPEND

Bar met mojito's van Havana Club

Standenmarkt met verschillende Cuba-solidariteitsgroepen en vooral een grote Cubanismo.be stand met Cuba boeken, petjes, trendy T-shirts en Cubaanse artisanale juweeltjes. 

Cosy Corner om eventjes uit te rusten en te ontsnappen aan de festivaldrukte.

 

Meer info over Cubanismo.be op www.cubanismo.be en https://www.facebook.com/cubanismo.be/

Word lid van Cubanismo.be → www.cubanismo.be/wordlid

 

 

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •