2019: hoogste temperaturen in Cuba sinds de revolutie.

In 2019 registreerde Cuba de hoogste gemiddelde jaartemperatuur sinds 1951 met meer dan 28 graden Celsius gemiddeld tijdens de zomermaanden, meldde het Cubaanse Instituut voor Meteorologie (Insmet), ... ... waardoor de laatste tien jaar als het warmste decennium wordt geboekt sinds de metingen. Het net afgelopen jaar was "extreem heet" met een stijging van 1,1 graden Celsius boven het gemiddelde tussen 1961 en 1990.

De rapporten tonen de trend aan van stijgende temperaturen in Cuba, want er waren in 2019 33 absolute maximumtemperatuurrecords, waaronder een nieuwe nationaal record van 39,1 graden Celsius in de provincie Granma, het "maximum maximorum" op het eiland.

Sinds 2017 voert Cuba het staatsplan "Tarea Vida" uit om de gevolgen van de klimaatverandering te verminderen, onder andere de stijging van de luchttemperatuur, een daling van de regenval en een stijging van het gemiddelde zeeniveau. De Cubaanse regering is van plan deze effecten te verzachten door middel van een aantal maatregelen, waaronder het verminderen van dorpen in bedreigde kustgebieden, het diversifiëren en aanpassen van de gewassen aan de nieuwe omstandigheden, het versterken van de zandstranden en het garanderen van de beschikbaarheid en het efficiënte gebruik van water.

Cubacooperation