BaHcardi!: waarom géén Bacardi drinken? Steun de blokkade niet!

De firma Bacardi was de grootste exporteur van Cubaanse rum in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Na de overwinning van de revolutie in 1959 hielden de Bacardi’s het voor bekeken en vertrokken naar Puerto Rico. De distilleerderijen van Bacardi in Cuba werden genationaliseerd en omgedoopt tot Havana Club. Lees meer over onze campagne tegen de blokkade en over BaHcardiDe eigenaars van Bacardi namen echter de commerciële rechten op hun intussen bekende merknaam mee. Met hun onderschrift: ’Estd. en Cuba’ misleiden ze wereldwijd de consument. Bacardi is gesticht (establecido) in Cuba, jawel, maar ze is reeds meer dan 55 jaar 0% Cubaans!

In de Verenigde Staten was Bacardi eind vorige eeuw bovendien de belangrijkste aanstoker van de versterking van de toen reeds veertig jaar durende blokkade tegen Cuba. De advocaten van Bacardi schreven samen met de Amerikaanse senatoren Helms en Burton*, een wet die alle buitenlandse investeringen in Cuba verbiedt (1996). Die wet is tot op vandaag, ondanks de toenadering met de VS, nog steeds van kracht en vormt één van de grootste obstakels voor een echte normalisering.

Bacardi financiert extreem-rechtse anti-Cubaanse organisaties in Miami en zelfs terroristische organisaties, die aanslagen op Cuba beramen. Bacardi was sponsor van moordcomplotten tegen Fidel Castro en van plannen om bommen te droppen op Cubaanse olieraffinaderijen. De multinational verleende steun aan de illegale CIA-interventies in Cuba, Nicaragua en Angola. De FNCA – Fundación Nacional Cubano Americana, gefinancierd door Bacardi – verrichtte aanhoudend lobbywerk bij de VS-autoriteiten om te verhinderen dat het Cubaanse jongetje Elián González (in 2000) zou terugkeren naar zijn vader in Cuba. Ook vandaag steunt Bacardi nog steeds de ferventste verdedigers van de blokkade in de VS, zoals de (gebuisde) presidentskandidaat Marco Rúbio en congresleden Ileana Ros-Lehtinen en Mario Díaz-Balart die in het congres hevige oppositie voeren tegen elke poging om de blokkade te versoepelen of af te schaffen.

Havana Club in EuropaToen de Sovjet-Unie uiteenviel, verloor Cuba de steun van de landen van het Oostblok. Daardoor kwam het land in de jaren ’90 in een zware economische crisis, de zogenaamde “speciale periode”. Door het gebrek aan deviezen konden de Cubanen niet langer geld investeren in de marketing van de Havana Club. Daarom tekende de Cubaanse regering in 1993 een akkoord met de Franse firma Pernod-Ricard, die zo het alleenrecht verwierf op de vermarkting van Havana Club in Europa. De deal legt Cuba geen windeieren: van de gemaakte winst vloeit de helft terug naar Cuba en aangezien Pernod fors investeert, stijgt de afzet sterk. Bacardi zag zijn marktaandeel gestaag slinken ten gunste van Havana Club. De joint-venture verdeelt momenteel de rum in meer dan 100 landen en zet er jaarlijks ong. 24 miljoen flessen af.

MerkdiefstalIn 2002 begon Bacardi daarom zelf rum te verkopen onder de naam Havana Club. Voorlopig vooral in de VS waar de echte Havana Club wegens de handelsblokkade tegen Cuba niet verkocht wordt. Pernod en de Cubanen reageerde prompt. Ze deden Bacardi een proces aan voor een rechtbank in New York. Die rechter stelde hen in het ongelijk door te verwijzen naar de beruchte wet Helms-Burton waarmee de VS alle landen ter wereld verbieden handel te drijven met Cuba. De klacht werd dan ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie, die de VS in 2002 wel veroordeelde voor het misbruik van Cubaanse rum merken.

In 2016, in januari besliste het Patenten en Merken Bureau in de VS dat Cuba wél de rechtmatige eigenaar is van het merk Havana Club. Het is een eerste gewonnen veldslag in de strijd in de VS. Door de blokkade kan de rum, made in Cuba, nog steeds niet verkocht worden in de VS, ook niet na die beslissing. Het registreren van het merk heeft voor Pernod en Cuba dus geen onmiddellijk positief effect op de verkoop.

Bacardí dat na een periode van 10 jaar, die op 27/01/’16 afliep, verder haar eigen rum – gemaakt in Dominicaanse republiek maar zgn. volgens het oude Cubaanse recept – wil verkopen onder de naam Havana Club, beet dus in het zand. Het VS overheidsbureau bepaalde dat het merk inde VS ‘bevroren’ wordt zolang de blokkade nog verder duurt.

Het zegel van herkomst REPUBLICA DE CUBA GARANTIA waarborgt de Cubaanse authenticiteit van Havana Club.

Op de website van Havana Club vind je meer uitleg over de rum, in echte Cubaanse sfeer. De magnifiek uitgewerkte website www.havana-cultura.com biedt ook actuele informatieve filmpjes over Cubaanse artiesten en kunsthappenings.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.