Week van de Belgische Cultuur gevierd in Cuba

In Cuba wordt er van 4 november 2017 tot en met 15 november 2017 de twaalfde editie van de week van de Belgische cultuur (XII Semana de la Cultura Belga) gevierd naar aanleiding van het bezoek van een Belgische delegatie kunstenaars en academici.

Patrick van Gheel, de Belgische ambassadeur in Cuba, legde tijdens de openingsceremonie van enkele tentoonstellingen de klemtoon op werk ‘en un jardín belga’ (in een Belgische tuin) van Piet Raemndonck en andere kunstenaars zoals Patricia Mathieu die cartoons maakt over Wallonië, Brussel en Cuba in het centrum voor hedendaagse kunst (Centro de Arte Contemporáneo) Wilfredo Lam.

Ook wordt er tijdens deze week audiovisueel materiaal getoond, onder andere het indrukwekkende verhaal van Jerome Sebasoni, een Rwandese metgezel van Che Guevara’s guerrilla beweging in Congo. Patrick Hoss geeft op maandag 13 november om 16u00 een lezing over tradities in Luxemburg in La Alianza Francesa in Havana.

Daarnaast is er een dansvoorstelling door de groepen Retazos de Cuba en Irene K uit België op dinsdag 14 november gepland om 19u00 in Sede Las Carolinas (Calle Amargura 65 e/ San Ignacio y Mercades, Havana Vieja). In de Cubaanse kunstfabriek ‘La Fábrica de Arte Cubano’ (FAC) in Havana organiseert men ook een tentoonstelling met de naam ‘Bread & Roses’ die bestaat uit een samenstelling van Belgische vakbondsaffiches uit de Metha-Morphosis edities. Deze tentoonstelling werd ingehuldigd op 9 november 2017 om 17u30. Tot slot werd er ook een film vertoond van de broeders Dardenne op woensdag 8 november in Multicine Infanta. Dit evenement werd georganiseerd door Cinemateca de Cuba en werd gepresenteerd door de Belgische producente Marilyn Watelet.

Een van de hoogtepunten van de week vindt plaats op zaterdag 11 november 2017 in Santiago de Cuba. Om 9u30 ’s ochtends organiseren de artiesten Dr. Paolo Favero (Universiteit Antwerpen) en Lisa Van der Stock (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen) een speciale fotoworkshop voor jongens en meisjes plaats in het paleis van de pioniers (Palacio de Pioneros Una Flor para Camilo de la avenida Manduley). Foto door Paolo FaveroEen van de belangrijkste doelstellingen is om de identificatie aan te kaarten die kinderen hebben met hun stad en met het culturele erfgoed dat Santiago bevat. Dit is meteen ook één van de doelstellingen van het project van de Belgische delegatie: het culturele en architecturale patrimonium in Santiago bestuderen vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken. De VLIR-UOS onderzoeksgroep in CubaHet project van deze Belgen in Cuba dat kadert in een multidisciplinair VLIR-UOS project rond erfgoedbescherming in Cuba tussen de Universiteit Antwerpen en Universidad de Oriente. VLIR-UOS staat voor Vlaamse Interuniversitaire Raad, maakt deel uit van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en is een samenwerkingsverband tussen universiteiten en hogescholen in Vlaanderen en het Zuiden. Het doel is om op innovatieve wijze antwoorden te zoeken op zowel globale als lokale uitdagingen. Lees hier meer over dit project.

De Twaalfde editie van de week van de Belgische cultuur in Cuba is ongetwijfeld zeer boeiend en bestaat uit een doordacht samengesteld programma dat de culturele banden tussen Cuba en België hopelijk nog meer zal versterken. Dat benadrukt ook ambassadeur Van Gheel. Julie RausenbergerMinisterio Cultura en ICRT

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.