300 demonstraties met meer dan drie miljoen mensen, 500 mensen gearresteerd op één dag. Als het Cuba, Wit-Rusland of China was… zouden de krantenkoppen vol staan met termen als “sociale opstand”, “volksopstand”, “onderdrukking”, “regime”…
Maar omdat ze in Frankrijk doorgaan, spreken ze van “ernstige rellen”, waarbij de enige gewonden – 440 op één dag – “politieagenten” waren. Alleen politieagenten. Merkwaardig deze “vrije en onafhankelijke pers” die eenstemmig de gegevens van de Franse minister van Binnenlandse Zaken herhaalt.
Een rapport van drie mensenrechtenorganisaties concludeert dat sinds 2015 wereldwijd meer dan 120.000 mensen gewond zijn geraakt door traangas, rubberen kogels, waterkanonnen of akoestische wapens van de politie. Het vernoemt veel landen: de VS, Frankrijk, Chili, Colombia… Vreemd genoeg niet Cuba. Maar doe een test: Google de woorden “
Cuba” en “repressie”. Je krijgt tientallen koppen. Zoek vervolgens op “
VS” en “onderdrukking”, en je zult ook tientallen nieuwsberichten vinden over de Amerikaanse regering die Cuba beschuldigt van “onderdrukking”.
Welnu, naar Cuba, naar een land waar de politie zelden mensen pijn doet, mag van de Spaanse regering op grond van een “mensenrechtenclausule” geen apparatuur voor oproerbeheersing worden uitgevoerd. Het is een verbod dat bijvoorbeeld niet wordt opgelegd aan zijn partner Marokko, wiens onderdrukking van Sahrawi-activisten internationaal wordt veroordeeld. En wiens politie in juni vorig jaar bijna 70 migranten bij het hek van Melilla doodde.
Justitie in Spanje: in een interview rechtvaardigde voormalig minister José Barrionuevo zijn deelname aan de vuile meedogenloze oorlog tegen de ETA, waarvoor hij drie maanden in de gevangenis heeft gezeten en dan gratie kreeg. Wat een contrast met het geval van de acht jonge mannen uit Altsasu in Navarro, van wie een aantal bijna vier jaar in de gevangenis heeft gezeten voor een gevecht met burgerwachten.
De Catalaanse musicus Pablo Hasel heeft na twee jaar en een maand gevangenisstraf in Lleida de straf uitgezeten die hem was opgelegd voor de teksten van zijn liedjes. Maar hij zit nog steeds in de gevangenis, nadat hij twee nieuwe straffen heeft gekregen voor nog eens zes jaar. Heeft u hierover gelezen in de Spaanse media? Helemaal niets. Dat is vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Spanje.
We hebben het nog steeds over artistieke censuur in Europa. In Polen zijn Pink Floyd-frontman Roger Waters’ concerten afgelast vanwege zijn standpunt over de oorlog in Oekraïne. En in Frankfurt, Duitsland, vanwege zijn vermeende “antisemitisme”, d.w.z. zijn solidariteit met Palestina. Geen veroordeling van “censuur” door de Europese pers, onderdanig aan het discours van de NAVO en de excessen van Israël. Wiens regering onlangs zelfs het tonen van de Palestijnse vlag in de openbare ruimte heeft verboden. En die dit jaar alleen al, bijna 90 Palestijnen heeft vermoord. Waar zijn de sancties of de redactionele veroordelingen? De Europese sportpers vertelt ons dat de topscorer van de Palestijnse professionele voetbalcompetitie, Ahmad Atef Daragmah, “gestorven is tijdens botsingen met het Israëlische leger”. Gevechten? Nee, hij werd gedood door kogels van het Israëlische leger.
De VS-regering heeft zojuist een nieuw rapport gepubliceerd over de mensenrechten in de wereld. En, zoals gewoonlijk, leest het landen als Cuba de lessen die het thuis niet toepast. Laten we eens kijken.
In de VS worden elke dag meer dan honderd mensen gedood door vuurwapens. In de eerste twee maanden van dit jaar waren er 102 masshootings, oplopend tot een record van 648 in 2022. Een jaar waarin bijna 1200 mensen werden gedood door de politie.
Bijna 600.000 mensen overleven op de straten van de VS. Er zijn 42.000 daklozen alleen al in Los Angeles, waar de noodtoestand is uitgeroepen.27 miljoen mensen hebben er geen ziektekostenverzekering. En, geloof het of niet, de levensverwachting in het rijkste land ter wereld is drie jaar korter dan in Cuba.
Laten we wat nieuws lezen. Michigan: een moeder en twee van haar kinderen vriezen dood in een park; Memphis: 29-jarige zwarte man sterft nadat hij brutaal is geslagen door vijf politieagenten; Buffalo: 30 werknemers worden ontslagen door het bedrijf Tesla nadat ze een vakbond probeerden op te richten; Alabama: een gevangene sterft nadat bewakers hem als straf in een diepvriezer stoppen.
Stel je voor dat een van deze gebeurtenissen in Cuba had plaatsgevonden. Hoe vaak zouden we dan in het nieuws en in verslagen het woord “regime” lezen?
Resumen