De regering van de VS zal een nieuwe taskforce op internet oprichten om destabiliserende boodschappen te verspreiden tegen de gevestigde orde in Cuba en de wettelijkheid en legitimiteit van de Cubaanse regering aan te vallen.
Het State Departement kondigde de oprichting aan van deze Internet Task Force die is samengesteld uit regeringsambtenaren en medewerkers van NGO’s die “de vrije en ongereguleerde informatiestroom willen bevorderen” en “de toegang tot internet en onafhankelijke media willen uitbreiden” in Cuba, volgens een verklaring die vandaag op hun website. Een taskforce is een term uit het VS-leger die een tijdelijke eenheid definieert om in een specifieke operatie of missie te werken. In de nota in de media staat dat het besluit overeenstemt met de bepalingen van het presidentiële memorandum van de president over nationale veiligheid: “
Versterking van het beleid van de Verenigde Staten ten aanzien van Cuba” van 16 juni 2017, bekend gemaakt doorpresident Donald Trump in Miami.
Trump omringde zich toen met leden van extreemrechts van Cubaanse afkomst en kondigde een beleidswijziging aan ten aanzien van Cuba om de blokkade te versterken en het reizen tussen de twee landen te beperken. De website van het State Department geeft ook aan dat de vergadering van de taskforce woensdag 7 februari 2018 doorgaat op het hoofdkantoor Department in Washington DC. De Cubaanse regering heeft sinds 1959 herhaaldelijk geprotesteerd tegen het optreden van opeenvolgende VS-overheden om de interne orde te ondermijnen door middel van een beleid dat gericht is op wat zij “regime change” noemen. Cuba heeft de illegale aard van programma’s die naar verluidt “voor de vrijheid van meningsuiting” en “uitbreiding van internettoegang in Cuba” aan het licht gebracht als een schending van zijn nationale wetten en internationale regelgeving op het gebied van communicatie.
In 2014 publiceerde Associated Press documenten waaruit bleek dat het United States Agency for International Development (USAID) betrokken was bij het ZunZuneo-project. Het project werd in 2009 opgezet en wou een berichtenplatform onder jonge Cubanen stimuleren dat vergelijkbaar is met Twitter, maar de eigenlijke doelstelling was acties tegen de interne orde van Cuba te bevorderen. Kort daarna hekelden de Cubaanse autoriteiten het Piramideo-programma dat de oprichting van een netwerk van ‘vrienden’ promoot en hen de mogelijkheid bood om tegen de prijs van slechts één boodschap veel tekst naar de leden van hun piramide te sturen. Een ander initiatief van USAID was het plan om 4,3 miljoen dollar toe te wijzen aan onderaannemers voor het opzetten van clandestiene draadloze netwerken in Cuba, als onderdeel van het project Commotion. Dit project was bedoeld om zgn. Cubaanse technologische ondernemers de nodige apparatuur aan te bieden voor hun eigen netwerken en deze vervolgens te koppelen aan buitenlandse netwerken, waarbij een net van gebruikers wordt gecreëerd om over de nationale situatie foute informatie te verspreiden en om tot demonstraties op te roepen.
De Cubaanse regering is al lang -uit eigen beweging- bezig met een ICT-strategie en een plan voor de geleidelijke uitbreiding van de toegang tot internet voor het volk. Volgens het digitale rapport van 2017 van Global Overview was Cuba vorig jaar het snelst groeiende land m.b.t. sociale netwerken, en dat in twee categorieën. Er kwamen 365% meer gebruikers : 2,7 miljoen, én een stijging van 385% in het aantal mensen die hun mobiele telefoon gebruiken om toegang te krijgen tot sociale netwerken tot 2,6 miljoen.
Prensa Latina