Venezuela heeft twee topdiplomaten uit de VS 48 uur de tijd gegeven om het land te verlaten op beschuldiging van het beramen van een staatsgreep.
De pas herkozen president Nicolas Maduro liet Todd Robinson en Brian Naranjo weten dat zij worden uitgezet als gevolg van het interventionistische beleid van Washington, dat gericht is op het ondermijnen van de soevereiniteit van Venezuela.
Hij zei dat hij bewijs had van de betrokkenheid van de heer Robinson bij een “militaire samenzwering” tegen Venezuela, waarbij de ambassade van de VS werd gebruikt als basis om zich te mengen in militaire, economische en politieke kwesties in een poging om het land te destabiliseren.
Hij sprak in het hoofdkwartier van de Nationale Kiesraad in Caracas waar zijn mandaat officieel werd bekrachtigd. Hij had het over “onconventionele vormen van oorlog waarmee men Venezuela tracht te koloniseren en de democratie te vernietigen”. “
Noch met samenzweringen, noch met sancties zult u Venezuela tegenhouden (…) Een wonder brengt ons hier. Hoeveel obstakels hebben we overwonnen? Het volk van Venezuela is met zijn kracht de maker van het wonder. (…) Venezuela is in staat elke uitdaging het hoofd te bieden, en heeft de democratische en institutionele volwassenheid en de kracht van het geweten,”
Ook de Boliviaanse president Evo Morales heeft de VS aangeklaagd omdat ze Venezuela nog meer sancties heeft opgelegd. Hij noemde het een poging om “het Venezolaanse volk te verstikken in represaillemaatregelen omdat het op democratische wijze de staatsgreep tegen president Nicolas Maduro heeft verslagen”. Hij zei de Amerikaanse regering dat “de wereld niet de nalatenschap van Donald Trump is”, omdat hij duidelijk streeft naar ‘regime change’ in verschillende landen in de regio.
Rechtse regeringen en instellingen hebben de Venezolaanse verkiezingen bekritiseerd, met beschuldigingen van verkiezingsfraude, ondanks de getuigenissen van internationale waarnemers die zeiden dat ze open, vrij en transparant waren. Oppositiegroepen hebben het aanbod van Maduro voor vredesbesprekingen consequent van de hand gewezen en zich in plaats daarvan beziggehouden met straatgeweld, bedreigingen en intimidatie. Hoewel ze eerst aandrongen op vervroegde verkiezingen in december, boycotten ze de stemming in mei.
De stembusgang was de 24e sinds Hugo Chavez in 1998 aan de macht kwam, waarmee de Bolivariaanse revolutie in gang werd gezet.
Maduro won de verkiezingen op zondag met bijna zes miljoen stemmen, ruim voor zijn naaste rivaal Henri Falcon, die slechts 1,8 miljoen mensen achter zich kreeg.
Evernote