Ondanks de inspanning van de stichter van Alibaba en van de Stichting Jack Ma, die erin slaagde om een 50-tal landen over heel de wereld te bereiken, kon medische hulp wegens de VS-blokkade niet op Cubaans grondgebied geraken.
Voor Cuba is het altijd al moeilijk geweest. Zelfs in tijden van een pandemie mogen de Cubanen niet rustig ademhalen. Vorige zaterdag kondigde Jack Ma, de stichter van Alibaba, de Chinese elektronicareus en de Stichting die deze naam draagt aan, dat zij zinnens waren om aan de VS 500 duizend kits met materiaal om snel COVID-19 op te sporen te geven en een miljoen maskers, zonder rekening te houden met de hatelijke en racistische uitspraken van de huidige president. Voordien hadden zij dit al gedaan voor andere landen zoals Japan, Zuid-Korea, Italië, Iran en Spanje, die beschouwd worden als landen die aan het meeste gevaar blootgesteld zijn, een gebaar voor een uitdrukkelijke oproep om de krachten te bundelen in deze harde en ongelijke strijd.
Een tweede zending schenkingen om de preventieacties in Europa te steunen zou op 16 maart toekomen in de Belgische luchthaven van Luik. Diezelfde dag kwam ook het bericht over de aankomst in Ethiopië van een andere lading bestemd voor de 54 Afrikaanse landen. Een dag later zou een vlucht vanuit Hangzhou naar Rome medisch materiaal overbrengen voor het Italiaanse Rode Kruis en men kondigde aan dat nog meer kits en maskers onderweg waren.
Dezelfde dag zou een ander vliegtuig landen in Zaragoza, Spanje, met een andere waardevolle lading van 500.000 mondmaskers en andere medische uitrustingen om de strijd tegen het nieuwe Coronavirus te steunen. Deze dag verzekerde een post in een Twitteraccount in het Spaans #Estevirusloparamosentretodos. Een dag later zou een andere zending in Luik toekomen om de inspanningen van België en Frankrijk te steunen. Het Chinese agentschap XINHUA meldde dat de stichting Jack Ma haar inspanningen vergrootte om meer steun te verlenen aan de getroffen landen, vooral Italië, België, Spanje, Slovenië, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Ierland en Nederland.
De 19de zou het de beurt zijn aan de Aziatische buurlanden, Indonesië, Maleisië, de Filippijnen en Thailand.
De 21ste werd nog in meer noodmateriaal voorzien voor Afghanistan, Bangladesh, Cambodja, Laos, Maldiven, Mongolia, Myanmar, Nepal, Pakistan en Sri Lanka. Enkele dagen later zouden soortgelijke zendingen toekomen in Azerbaidjan, Boetan, India, Kazachstan, Kirgistan, Oezbekistan y Vietnam. Alles samen al 23 Aziatische landen.
De 22ste maart, naarmate de pandemie vorderde, zou het de beurt zijn aan Latijns-Amerika en de Caraïben.
Een nieuwe tweet van Jack Ma kondigde de verzending van 2 miljoen maskers, 400.000 kits voor een snelle diagnose en 104 ventilators aan voor 24 landen van onze regio, o.a. Cuba, Argentina, Brazilië, Chili, Ecuador, de Dominicaanse Republiek en Peru. Op 24 maart bevestigde een publicatie van de Chinese Ambassadeur in Panamá de volgende aankomst in dit land van 100.000 maskers en 10 testkits, terwijl zijn collega in Habana hetzelfde bevestigde.
Ook gisteren nog op 30 maart werden nog meer bijkomende zendingen aangekondigd van uitrustingen zoals ventilators, handschoenen en beschermende medische kleding. De hashtag #OneWorldOneFight werd een tendens in de netwerken.
Toch kon, ondanks al dit nieuws en deze aankondigingen geen enkele van deze zendingen haar uiteindelijke bestemming bereiken.
De reden was dat het transportbedrijf, een Amerikaanse onderneming die gecontacteerd werd om dit transport te verrichten, op het laatste ogenblik zijn opdracht opzegde met het argument dat de regelingen voor de economische, commerciële en financiële blokkade, opgelegd tegen het land van bestemming en verstrengd door de administratie van de VS, beletten om de opdracht uit te voeren.
Bron: Granma.