Voor wie stemden de Cubano-Amerikanen ?

Journalist Reinaldo Taladrid behandelde de vraag in het Cubaanse Tv-programma Mesa Redonda.

Taladrid legde uit dat met Cubano-Amerikanen zowel de mensen die uit Cuba legaal in de States kwamen wonen als hun dochters en zonen bedoeld worden. In de praktijk verschilt hun stemgedrag nogal en het gaat telkens om de helft van die groep. Velen dachten volgens hem dat de overweldigende meerderheid onder hen voor Trump stemden, maar dat klopt niet. Volgens zijn info stemde 52% voor Trump en 47% voor Clinton terwijl G. Bush destijds 75% haalde ,Mc Cain 65% en Romney 52%.

In Miami-Dade, waar de grootste concentratie Cubanen leeft, won Clinton. Ze haalde er 66% van alle stemmen, het dubbel van Trump. De Senaatszetels voor dezelfde kieskring ging niet naar Marco Rubio (47%), pre kandidaat geweest voor de Republikein en berucht Castro-hater, maar naar de democratische kandidaat Patrick Murphy. Hoewel de republikeinen Florida binnenhaalden is dat zeker niet met de stemmen van de Cubano-Amerikanen van Miami-Dade gebeurd.

In New Jersey, waar de tweede grootste concentratie Cubanen leeft, heeft Clinton ook gewonnen met 54.9%. In Las Vegas, staat Nevada, haalde ze 48%. In de drie grote steden waar de meeste Cubanen wonen werd Clinton overwinnaar.

Toch werden, Mario Díaz Balart, Carlos Curbelo et Albio Sires, de vier Republikeinse Cubano-Amerikanen herverkozen. De Cubapolitiek was geen beslissend thema in die districten en er werd eerder gefocust op de schandalen waardoor de democratische tegenkandidaten geplaagd werden. Zo wordt de tegenstreefster van Ileana Ros, ook een rabiate Castrohaatster, ervan beschuldigd dronken een auto te hebben bestuurd.

Een ander analysepunt is het aantal Cubanen dat zijn stem uitbracht. Slechts 43% van de Cubanen die na 1995 – het jaar van een nieuw migratieakkoord- in de States gingen wonen, liet zich als kiezer registreren en slechts 20% van hen ging stemmen. Bij diegenen die al langer in de VS verblijven ging 97% zich registreren en 90% ging stemmen. Zij zijn de grootste haviken en zijn ferm gekant tegen Obama’s opening naar Cuba en tegen een mogelijk beëindiging van de blokkade.

Toch wijst een enquête het volgende uit: Onafgezien van of ze gingen stemmen en of ze daarbij in de eerste plaats aan Cuba dachten, wijst de peiling uit dat:74 % steunt volledig reisvrijheid naar Cuba (wat nog bij lange niet het geval is nu)69 % steunt de uitbouw van wederzijdse relatie63 % steunt de opheffing van de blokkade (waar zelfs nog geen begin mee gemaakt is)57 % steunt Amerikaanse bedrijven op Cuba (wat nu slechts uitz. mogelijk is)Cubadebate

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.