In de wereldwijde handelsoorlogen is weer een nieuw front geopend, en het luistert naar de naam ‘Libertad’. Die patriottische titel werd door de Amerikanen gegeven aan het derde hoofdstuk van de wet-Helms-Burton uit 1996. Die maakt het mogelijk om niet-Amerikaanse bedrijven te vervolgen wegens hun activiteiten op Cuba.
De Europese commissarissen Cecilia Malmström en Federica Mogherini maakten gisteren bekend dat ze eventueel het blokkeringsstatuut zullen inroepen, dat de uitvoering van vonnissen op basis van Helms-Burton verbiedt op Europees grondgebied. De schermutselingen kunnen potentieel gevolgen hebben voor ’s werelds grootste brouwer, AB InBev. De bierreus waarschuwt al jarenlang in zijn jaarverslagen voor de mogelijke gevolgen van Helms-Burton, zodra de Verenigde Staten zouden besluiten om de opschorting ervan te herroepen. En dat is nu net wat de regering-Trump heeft gedaan. Helms-Burton is geactiveerd om Cuba te straffen voor zijn steun aan Venezuela, waar oppositieleider Juan Guaidó het presidentschap van Nicolás Maduro betwist. Het gevaar is dat de VS het volledige bedrijf aanpakkenDe herroeping is gisteren ingegaan, zodat vervolging in theorie mogelijk is. Het gaat vooral om het gebruik van activa die bij de revolutie in 1959 zijn genationaliseerd. Concreet kan AB InBev vervolgd worden voor de joint venture die het toenmalige Interbrew in 1993 heeft afgesloten met de Cubaanse overheid. Dat bedrijf, Cerveceria Bucanero, werd al in 2009 aangeklaagd op basis van Helms-Burton. ‘Volgens de klacht werd het handelsmerk van Cerveceria Bucanero door de Cubaanse overheid geconfisqueerd en aan ons doorgespeeld.
Hoewel we gepoogd hebben de gegrondheid van de claim na te gaan, zijn we niet in staat om die te beoordelen. Dat geldt ook voor de bereidwilligheid van de klagers om er werk van te maken’, schrijft AB InBev in zijn Amerikaanse jaarverslag (het document F-20 dat is ingediend bij de toezichthouder). De Cubaanse klacht maakt deel uit van een lange lijst van risicofactoren die de brouwer verplicht openbaar moet maken. Het bier van Bucanero wordt wel geëxporteerd vanuit Cuba, maar niet naar de VS.
Het risico voor AB InBev lijkt op het eerste gezicht vrij klein, aangezien de Cubaanse activiteiten vorig jaar 0,3 procent van het wereldwijde volume uitmaakten. Maar het gevaar is vooral dat de VS het volledige bedrijf aanpakken, erkent de brouwer. ‘Onze zakelijke reputatie kan eronder lijden en we kunnen extra regelgeving opgelegd krijgen als resultaat van onze activiteiten in Cuba, omdat het land geïdentificeerd is als doelwit van economische en handelssancties.’De Libertad-wet maakt het zelfs mogelijk om personen die in ‘geconfisqueerde activa’ handelden, de toegang tot het Amerikaanse grondgebied te ontzeggen. AB InBev heeft zijn operationele hoofdkwartier in New York.
De Standaard