De kans dat een baby sterft is groter in Groot-Brittannië dan in Cuba, Montenegro of Wit-Rusland. De analyse van Unicef wijst uit dat per jaar 2.6 miljoen baby’s in de wereld stierven alvorens zij een maand oud waren. 80 % van die overlijdens had met betere zorg vermeden kunnen worden. Pakistan is de gevaarlijkste plaats om geboren te worden met één op de 22 baby’s die binnen een maand sterft.
De complicaties tijdens de geboortearbeid, vroeggeboortes en besmettingen vereisen nu de zelfde aanhoudende aandacht die geholpen heeft om de overleving van oudere kinderen te verbeteren, zegt het Kinderfonds van de VN. De sterftecijfers in ontwikkelingslanden zijn ongeveer tien keer zo hoog als in Groot-Brittannië, waar één op de 385 kinderen geen maand oud werd. Groot-Brittannië staat 30e op de wereldranglijst van sterfgevallen, ver achter Japan en IJsland, waar minder dan één op de duizend baby’s stierf. Groot-Brittannië loopt achter op de Baltische staten, Zuid-Korea, Frankrijk en Duitsland, maar deed het beter dan de rijke VS, waar binnen een maand één op de 270 kinderen sterft.
Clea Harmer, de president van Sands, een neonatale liefdadigheidsinstelling, zei: ,,Het aantal baby’s die in de eerste maand niet overleven in de UK is bijna gelijk gebleven de laatste drie jaar, er is nauwelijks verbetering. Velen van hen werden te vroeg geboren, maar we weten niet altijd hoe we prematuriteit kunnen voorkomen. “Ongelijkheid blijft een belangrijke factor in Engeland, waar er een merkbaar noord-zuid verschil is. Het aantal babyoverlijdens is in het noorden van Engeland bijna dubbel zo hoog is als in het zuiden. Vrouwen die in de meest sociaal achtergestelde gebieden wonen, lopen een groter risico dat hun pasgeborene sterft.”Henrietta Fore, de uitvoerende directeur van Unicef: ,,Terwijl wij het aantal sterfgevallen van kinderen onder de leeftijd van vijf in de laatste kwart eeuw hebben gehalveerd, zien wij geen gelijkaardige vooruitgang in de babysterfte. Vermits het merendeel van deze sterfgevallen te voorkomen is, schieten we natuurlijk tekort bij de armste baby’s ter wereld”. De overgrote meerderheid kon worden gered “met betaalbare, kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor de gezondheidszorg”. In de cijfers zijn de 2,6 miljoen doodgeboorten per jaar niet meegerekend. Professor Neena Modi, van het Royal College of Paediatrics, zei: “
De primaire doodsoorzaken bij pasgeborenen wereldwijd – prematuriteit, complicaties rond de geboortetijd en infecties – zijn ook belangrijke oorzaken in het Verenigd Koninkrijk.
Enkele landen in volgorde van overlevingskansen voor baby’sJapan 1 van elke 1.111 baby’s sterft voor hij/zij 1 maand wordtIjsland 1/1000Singapore 1/909België 1/453Duitsland 1/435Frankrijk, Cuba 1/417UK 1/385USA 1/270