Colombia stuurt duizenden soldaten naar de Venezolaanse grens. Lima Group eist annulering van geplande presidentsverkiezingen.
Op woensdagavond 13/02 legde een explosie in een elektriciteitsstation in Los Valles del Tuy bij de hoofdstad Caracas grote delen van de metropool en de aangrenzende staten Miranda en Vargas plat. Hierdoor viel een groot aantal websites van de overheid weg, waaronder die van het dagblad Correo del Orinoco, het persbureau AVN en de televisiezender VTV. De verantwoordelijke minister Luis Motta Domínguez sprak over een terroristische aanslag:”
Dit is onderdeel van de plannen van het imperium”.
Slechts enkele uren eerder hadden de ministers van Buitenlandse Zaken, in de hoofdstad Peru, van de “
Lima Group” de Venezolaanse regering in een gezamenlijke verklaring opgeroepen om de voor 22 april geplande presidentsverkiezingen te annuleren en een “nieuw tijdschema”in te dienen. Aangezien er geen overeenstemming met de oppositie is, is het “onmogelijk om democratische, transparante en geloofwaardige presidentsverkiezingen te houden” waaraan alle politieke actoren van het land deelnemen. De ondertekenaars van de verklaring zijn onder meer het Braziliaanse regime, dat aan de macht is gekomen als gevolg van een institutionele staatsgreep, en de regering van Honduras, die alleen aan de macht kan blijven via flagrante manipulatie van de verkiezingen van afgelopen november en brute repressie. Tewijl deze ‘modeldemocraten’ welkom zijn op de “
Amerikaanse top” in Lima medio april, werd de uitnodiging voor president Nicolás Maduro van Venezuela door de Peruaanse regering ingetrokken.
Tegelijkertijd verslechtert de situatie aan de buitengrenzen van Venezuela. Bogotá heeft enkele duizenden soldaten naar de grens met het buurland verplaatst en rechtvaardigt dit met een “migratiecrisis” als gevolg van een “exodus” uit het buurland. Volgens officiële cijfers van de regering van Juan Manuel Santos wonen er tussen de 500.000 en 700.000 Venezolanen in Colombia. In Venezuela wonen tegelijk drie tot vijf miljoen Colombiaanse burgers die vaak naar het buurland zijn gevlucht voor oorlog en vervolging. Regelmatige familiebezoeken aan beide zijden zijn daarom gebruikelijk. Afgelopen december hebben de Colombiaanse autoriteiten melding gemaakt van een stijging van zeven procent van de grensoverstekingen in beide richtingen, wat normaal is in het kerstseizoen. Momenteel schat het hoofd van de Colombiaanse immigratieautoriteit, Christian Krüger, dat dagelijks 35.000 mensen de grens oversteken. Dit is nog steeds “op een historisch gemiddelde”. Toch klinkt er in de media alarm. Kranten en tv-stations zenden beelden uit van lange wachtrijen aan de grensposten. Deze worden echter vooral veroorzaakt door strengere controles die onlangs door Santos werden gevraagd. Admiraal Kurt Tidd, hoofd van het zuidelijk commando van de VS-strijdkrachten, gebruikt de “migratiecrisis” als voorwendsel om “veiligheidskwesties” te bespreken met de hoofden van het Colombiaanse leger afgelopen weekend in Bogotá – slechts twee dagen na het bezoek van de VS-buitenlandminister Rex Tillerson.
Maandag heeft generaal Alberto José Mejía, opperbevelhebber van het Colombiaanse leger, generaal Alberto José Mejía, plots de beschuldiging geuit dat de commandanten van de ELN- guerrilla zich in Venezuela bevinden. Caracas sluit niet uit dat het buurland de “jacht op opstandelingen” zou kunnen gebruiken als voorwendsel om Venezuela binnen te vallen. De Venezolaanse agenten hebben al grensoverschrijdingen door Colombiaanse eenheden gemeld . Venezuela’s procureur-generaal Tarek William Saab waarschuwde dat in Bogotá een militaire bezetting van het land werd voorbereid.
Ook Brazilië heeft zijn troepen aan de Venezolaanse grens versterkt. Daarnaast kwamen de Braziliaanse ministers van Defensie Raúl Jungmann en die van de Guyanas, David Granger, op 10 februari bijeen over versterking van de militaire samenwerking. De betrekkingen tussen Guyana en Venezuela zijn gespannen vanwege een grensconflict dat al decennia lang smeulend is.
Bron: Junge Welt