Panasonic – dat voor Tesla batterijen maakt -verbreekt contract met kobaltleverancier uit Canada omwille van de VS-blokkade tegen Cuba

Een deel van het kobalt dat Panasonic gebruikt om de batterijen voor Tesla te maken wordt in Cuba gedolven door het Canadese Sherritt International Corp (S.

TO).

Panasonic zei dat het niet kan zeggen hoeveel kobalt afkomstig uit Cuba via zijn Canadese leverancier belandde in de batterijen die het leverde aan de Amerikaanse markt. De grondstof van verschillende leveranciers wordt tijdens het productieproces gemengd.”

Panasonic heeft ervoor gekozen om zijn relatie met zijn Canadese leverancier op te schorten,” zei een woordvoerster, zonder die bij naam te noemen. Ze voegde eraan toe dat Panasonic kobalt van de Canadese leverancier had gebruikt voor batterijen die in de Tesla-modellen S en X werden gebruikt, maar pas na februari van dit jaar. “

Panasonic heeft het Office of Foreign Assets Control (OFAC, de bewaker van de blokkade) van het Ministerie van Financiën van de VS gevraagd naar zijn interpretatie van het invoerverbod van de V.

S. op goederen uit Cuba,” zij zei.

De elektrische voertuigmaker, gerund door miljardair Elon Musk, zei in mei dat hij al jaren werkt aan het verminderen van de hoeveelheid kobalt in zijn batterijen. Door de verwachte stijging van de verkoop van elektrische voertuigen zijn de vraag naar en de prijzen van kobalt – een cruciaal onderdeel van autoaccu’s – de afgelopen twee jaar sterk gestegen.

Sherritt weigerde te antwoorden op vragen over de verkoop van kobalt aan Panasonic. “

We werken al 25 jaar in Cuba en we verkopen onze klasse 1 nikkel en kobalt, verfijnd in onze fabriek in Fort Saskatchewan, Alberta, aan klanten in Europa en Azië” bevestigt Sherrit wel. Het produceert kobalt in de Moa-mijn in Cuba, een 50-50 joint venture tussen het Canadese bedrijf en het staatsbedrijf General Nickel Company of Cuba. Panasonic koopt kobalt van Sherritt en het metaal wordt vervolgens door een aannemer omgezet in gespecialiseerde kobaltchemicaliën.

Terwijl de Kobaltinvoer uit Cuba geboycot wordt, staan bedrijven ook onder druk om aan te tonen dat de mineralen die ze verbruiken afkomstig zijn uit mijnen waar geen kinderen werken of die grote milieuschade veroorzaken. De wereldwijde kobaltvoorraad wordt gedomineerd door de Democratische Republiek Congo, die wordt geteisterd door conflicten en politieke instabiliteit. Die invoer wordt nochtans niet tegengehouden …Panasonic wordt voor een groot deel ook beleverd met kobaltchemicaliën door Sumitomo Metal Mining Co Ltd (5713.

T), dat het grootste deel van zijn materiaal in de Filippijnen produceert. Ook een land waar de mijnwerkersrechten de vergelijking met die in Cuba onmogelijk kunnen doorstaan.

Reuters

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.