Orkaan Matthew bedreigt het oosten van Cuba

Ten zuiden van Cuba ontwikkelt zich een orkaan categorie 4 (op een schaal van 5) die dinsdag 04/10 rond 17:30u lokale tijd (bijna middernacht bij ons) de streek van Santiago de Cuba en Guantanamo zal bereiken en met zeer grote waarschijnlijkheid aanzienlijke schade zal aanrichten.

Het Cubaans meteorologische instituut verwacht windsnelheden van 220km/u en enorme hoeveelheden neerslag: 200 a 300l/m² en zelfs tot 500 in de bergen. Overstromingen zijn dus niet uit te sluiten wanneer deze intensiteit lang aanhoudt.

Tropische stromen zullen aan de orkaan Matthew voorafgaan vanaf maandag middernacht (dinsdag 6u ‘s morgens bij ons) en zullen duren tot woensdagavond. De Tropische storm kan een gebied van 590km breed bestrijken, in dit geval dus tot meer dan 300 km westwaarts van Santiago. Voor woensdag wordt daarom ook hevige neerslag (200l/m²)verwacht over de noordkust van de centrale provincies van Cuba.

Het gebied van orkaanwinden kan zich op een breedte van 100km manifesteren, ernstige schade kan dus optreden in een heel groot gebied. In Guantanamo worden golven tot 10m hoog verwacht en de heel oostkust zal allicht in min of meerdere mate overspoeld worden.

In oktober 2012 trof orkaan Sandy ook al dezelfde oostelijke provincies van het eiland met duizenden vernielde woningen tot gevolg en helaas ook elf doden. Klimaatwetenschappers voorspellen al langer dat de opwarming van de planeet ook frequentere en krachtiger orkanen met zich meebrengt.

Even krachtige orkanen veroorzaken in andere landen van de regio, ook de VS, vaak veel meer menselijke slachtoffers. Dat Cuba dat aantal sterk weet te beperken is te danken aan hun uitstekende meteorologische dienst en de goed georganiseerde evacuaties vooraf door de civiele bescherming waarbij alle beschikbaar transport efficiënt wordt ingezet om de bevolking van het gebied naar scholen en andere gebouwen in veilige zones te brengen voor tijdelijk verblijf.

President Raúl Castro kwam maandag de bevolking en de civiele bescherming van Santiago een hart onder de riem steken bij het voorbereidende beschermingswerk aan hun woningen, wijken en werkplaatsen. Zoals in dit zonnepark waar 10.000 zonnepanelen in veiligheid gebracht worden.

Cubadebate

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.