Het toerisme in Cuba, een van de belangrijkste sectoren van de economie, is gedaald in de nasleep van de orkaan Irma en de strengere beperkingen op reizen naar het Caribische eiland onder het regime van Donald Trump, volgens een Cubaans toerisme ambtenaar afgelopen maandag 27/01/18.
Hoewel het aantal bezoekers steeg met bijna 20 procent in 2017, daalde het met maar liefst 10 procent in december 2017, en deze maand (januari 2018) bedraagt de daling nog steeds 7a 8 procent, aldus Jose Manuel Bisbe York, de voorzitter van het Cubaanse staatsreisbureauViajes Cuba. De aankomsten uit de Verenigde Staten, die na het opheffen van een aantal reisbeperkingen onder Obama in 2014 aan een opmars begonnen, kenden de ergste klap, met een daling van maar liefst 30 procent afgelopen maand december.“Sinds orkaan Irma zagen we de aankomsten krimpen”, zei Bisbe York tijdens een evenement dat werd georganiseerd werd door het VS-reisbureau InsightCuba, om misverstanden over Cuba bij toeristen weg te werken. Irma sloeg toe op Cuba in september 2017, net toen de toeristische sector reservaties maakte voor het hoogseizoen dat traditioneel loopt van november tot maart. Beelden van de schade schrikten veel potentiële bezoekers af, hoewel Cuba zijn toeristische installaties al binnen twee maanden had hersteld, zei Bisbe York. De aankomst van Canadezen, de grootste groep toeristen naar Cuba, daalde met 4,5 procent.“Maar wij zien dit als een tijdelijk iets en wat we zien is dat de aankomsten van maand tot maand zullen herstellen”, opperde Bisbe York hoopvol, en voegde er aan toe dat Cuba met zijn plannen zou doorgaan om dit jaar meer dan 15 hotels, verspreid over het land, te (her)openen. “Het eerste trimester zal het moeilijkst zijn, want logischerwijs kost de verandering in de publieke perceptie tijd”.
De bezettingsgraad van de hotels in Cuba die beheerd worden door de Spaanse Meliá Hotels International S.
A. lag ongeveer 20 procent lager dan het jaar voordien in december en januari, aldus Francisco Camps, Cubaans adjunct-directeur-generaal van Meliá. “Vanaf februari bereiken we echter al cijfers die vergelijkbaar zijn met die van de voorgaande jaren.”De nog vijandiger houding van president Donald Trump tegenover Cuba – in vergelijking met zijn voorganger Barack Obama – lijkt een meer blijvende impact te hebben dan Irma. Het aantal Amerikaanse bezoekers was sterk gestegen sinds de Obama regering meer uitzonderingen creëerde op het verbod op toerisme naar het grootste eiland van de Caraïben. Onder Obama werden reguliere commerciële vluchten en cruises ingelegd. Vorig jaar bereikten de aankomsten een recordaantal van 619.523, een sterke stijging ten opzichte van 91.254 aankomsten in 2014.
Maar de Trump administratie publiceerde een reiswaarschuwing in september omwille van een golf van veronderstelde gezondheidsaanvallen op Amerikaanse diplomaten in Havana. In november gingen er daarom ook strengere reisvoorschriften van kracht. Die dubbele vloek deprimeerde de bezoeken uit de Verenigde Staten aanzienlijk, meldden Amerikaanse touroperators en een cruiseline op maandag, tijdens het evenement. Dat ondanks het feit dat in werkelijkheid de beperkingen minder erg zijn dan vóór de detente en reizen naar Cuba dus nog steeds gemakkelijker is. Cuba is ook nog steeds één van de veiligste bestemmingen ter wereld. “Terwijl de verordeningen die Trump veranderd heeft zeer weinig inhielden, veranderde de perceptie in de VS wel. Mensen dachten plots dat je niet langer legaal naar Cuba kon reizen”, zegt Tom Popper van InsightCuba, opmerkend dat de reserveringen van zijn agentschap met 50 procent gedaald waren dit jaar. “Het is dan ook gedeeltelijk ons doel met dit evenement om te communiceren dat het echt wel voor 100% legaal is om naar Cuba te reizen vanuit de VS”.
Reutersvert.: Julie Rausenberger