UPDATE: Eergisteren 27 september werd het westen van Cuba getroffen door orkaan Ian met winden van meer dan 200 km/u. In haar langzame beweging over Pinar del Río – de provincie met de gelijknamige hoofdplaats die letterlijk in het oog van de storm kwam te liggen – veroorzaakte Ian enorme schade aan woningen, landbouw, elektriciteits- en telefoonsystemen en andere infrastructuur. De gevolgen strekken zich uit tot het hele westen van het land, tot Santa Clara en Cienfuegos toe.
De orkaan heeft vele uren een totale black-out veroorzaakt en er is zoveel schade aan het elektriciteitsnet dat er ten westen van Havana langere tijd geen stroom meer kan worden geleverd. De wijk Diez de Octubre en de Malecon in Havana vandaagIan ontstond begin deze week boven de Caraïben. In minder dan drie dagen, uitzonderlijk snel, veranderde hij van een tropische storm tot een orkaan van categorie 4 (5 is de hoogste). Dinsdag in de vroege ochtend plaatselijke tijd ging hij aan land.
In de provincie Pinar del Río werden uit voorzorg maandag al een half miljoen inwoners geëvacueerd naar tientallen opvangcentra en werd er geprobeerd de kostbare tabak – waar de regio voor bekend staat – te beschermen. Cuba beschikt over een zeer hoogstaande meteorologisch instituut dat de baan van de orkanen perfect weet te voorstellen. Op basis daarvan worden alle mensen in de risicozones goed georganiseerd weggehaald en onthaald in vooraf aangewezen opvangcentra. Helaas zijn de Cubanen dit soort operaties steeds meer gewoon en verlopen die zeer gedisciplineerd. President Diaz Canel op bezoek in het zwaar getroffen westen van CubaOnmiddellijk werden ook overal in het land brigades gevormd van opruimwerkers en gespecialiseerde elektriciens om het verkeer en de bekabeling van de getroffen delen van het land heel snel weer in orde te brengen.
Ian is, na de dramatische ontploffing in hotel Saratoga in mei en de brandramp van Matanzas in augustus, nogmaals een grote tegenslag. Deze keer zijn er voorlopig slechts drie dodelijke slachtoffers te betreuren. Deze rampspoed komt nog maar eens bovenop de opzettelijke schade die de criminele blokkade aan het economisch leven van de Cubanen dagelijks blijft toebrengen, en zal ze de broodnodige heropleving van het toerisme na covid, weer vertragen.
Onder klimatologen en meteorologen is er consensus dat de sterkte en frequentie van de orkanen, een gevolg zijn van het opwarmende zeewater, de motor voor hun vernietigende kracht. Cuba en andere landen in het zuiden hebben het meest last van de klimaatopwarming die nochtans vooral veroozaakt is door de industriële uitstoot in het Noorden.
Dat de Cubanen zich daarvan bewust zijn zie je aan het 100-jarige plan van klimaataanpassing dat ze uitwerkten.
Julie Steendam en Isabelle Vanbrabant schreven er een boek over dat in november uitkomt. bestel het nu al door een mail te sturen naar isabelle.vanbrabant@cubanismo.be