Bertha Zúñiga Cáceres, dochter van de in maart 2016 vermoorde milieuactiviste Berta Cáceres, en haar opvolgster aan het hoofd van COPINH (Raad van Volksbewegingen en Inheemse Bewoners van Honduras), werd vandaag door militairen tegengehouden en de auto waarin ze zat werd ‘in beslag genomen’. Tegelijk werd ook een bus vol vrouwen en mannen van COPINH staande gehouden en al hun identiteitsbewijzen gefotografeerd.
Berta Cáceres was een gerenommeerde milieuactiviste en drijvende kracht achter COPINH, een netwerk van Hondurese maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de rechten van inheemse gemeenschappen. Ze voerde de tegenstand van het Lenca-volk aan tegen de Agua Zarca-dam. Ze werd hiervoor in 2015 bekroond met de Groene Nobelprijs. Op 3 maart 2016 werd ze vermoord in haar eigen woonst, door in VS-getrainde moordenaars gelinkt aan het Hondurese leger.
Haar dochters Laura – die in september onze gast was op ChePresente@Manifiesta – en Bertita Caceres, zetten de strijd van hun mama verder en nemen nu de leiding in de COPINH-beweging. De moord op hun moeder heeft hun vastberadenheid niet aangetast, maar beschermt hen evenmin tegen aanslagen op hun eigen leven.
MoordaanslagEind juni werd Bertha Zúñiga zelf het slachtoffer van een moordaanslag. Op de terugweg naar het bureau van COPINH in Esperanza, werd de auto waarin ‘Bertita’ zat met een bestuurder, snel voorbijgereden door een andere auto die daarna de doorgang blokkeerde. Drie mannen met machetes stapten uit en probeerden Berta en chauffeur staande te houden. De bestuurder wist hen te ontwijken maar één van de mannen verbrijzelde met een steen hun voorruit. De bestuurder wist kort daarna Berta ergens veilig onder te brengen en reed gauw verder. Even later werd hij weer ingehaald en trachtten ze hem in het ravijn te rijden. Toen dit mislukte bleef de wagen traag voor hem rijden en pas in de stad kon hij zijn belagers kwijt geraken.
AI heeft n.a.v. die aanslag een petitie gelanceerd om bescherming te vragen voor BertitaDemocratuurDe opeenvolgende zware intimidaties van een goed georganiseerde volksbeweging is zeer onrustwekkend in de context van de aanhoudende onrust in het land. Die is het gevolg van zeer waarschijnlijke fraude vanwege de zittende president in de verkiezingen van nu al meer dan twee weken geleden.
De eerste resultaten die werden vrijgegeven op 26/11 zelf toonden dat oppositiekandidaat Nasralla – van het kartel van de door een staatsgreep (2009) verdreven president Zelaya – met 71% van de stemmen geteld 45% van de stemmen had, tegen 40% voor zittend president Juan Orlando Hernandéz (JOH). Het verkiezingstribunaal meldde daarna dat plots het telsysteem was uitgevallen en dat de overige stemmen niet gescand konden worden en dus manueel zouden geteld worden. Drie dagen later was het systeem weer klaar en meldde het een voorsprong voor … JOH. Statistisch zeer onwaarschijnlijk en de oppositie bezit ook veel bewijzen van vervalste notulen van stembureaus ….
Een – volgens de oppositie veel te beperkte – hertelling zou JOH opnieuw als winnaar aanwijzen, maar tot op vandaag is er nog steeds geen officiële proclamatie van de verkiezingen door het TSE, het verkiezingstribunaal. De EU-waarnemersmissie noemt de klachten van de oppositie gegrond en vraagt een ruimere of zelfs volledige hertelling …. In feite valt het masker nu van deze dictatuur die na de staatsgreep in 2009 begon, en die via twee ‘vrije presidentsverkiezingen’ ‘gedemocratiseerd’ werd – zonder dat de coupplegers ooit een strobreed in de weg werd gelegd – na deze onverwacht verloren derde ‘verkiezing’.
Militaire repressieIntussen is het volk woedend over de gestolen overwinning en blijft het in het hele land onrustig. De militaire repressie wordt ook steeds driester, getuige niet allen de bedreiging van COPINH en haar leidster maar ook de beschieting van de wagen van een journaliste die gisteren verslag uitbracht van een betoging en weginname in Choluteca. Verschillende van haar collega’s werden verspreid over het land – door ‘ordestrijdkrachten’ ineengeslagen. Dat klaagt de Hondurese Journalistenbond vandaag in verschillende kranten aan en meldt een ontoelaatbare inperking van de vrije meningsuiting. In Intibuca – de streek waar de Lenca-bevolking leeft die in COPINH zijn vertegenwoordigd, werden zendmasten van Radio Progreso , die al decennia de stem van het volk is, omgelegd.
We roepen jullie op om de petitie van AI te tekenen en om alle Belgische politici die u kent deze tekst door te sturen en hen te vragen de Hondurese Ambassadeur in Honduras te interpelleren over deze feiten.