Josep Borrell, reist volgende week voor het eerst namens de EU naar Cuba

De hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken, Borrell, reist volgende week voor het eerst sinds hij hoofd van de EU-diplomatie is naar Cuba om deel te nemen aan de gezamenlijke raad die werd begonnen door de overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking tussen de EU en het eiland.

Borrell zal van 25 tot en met 27 mei in Cuba zijn en samen met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, de Gezamenlijke Raad voorzitten.

Het bezoek zal een gelegenheid zijn om de balans op te maken van de bilaterale betrekkingen en om regionale en mondiale vraagstukken van wederzijds belang te bespreken.

Het bezoek van Borrell maakt ook deel uit van de outreach-activiteiten van de EU naar Latijns-Amerikaanse en Caribische landen aan de vooravond van de komende top tussen het EU-blok en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten (CELAC), die op 17 en 18 juli in Brussel plaatsvindt.

Cuba heeft een belangrijke stem onder de ontwikkelingslanden, aangezien het tijdelijk voorzitter is van de Groep van 77 en China (G77+China).

Brussel verzekert dat de EU een “kritisch maar constructief engagement” met Cuba onderhoudt, met “open en eerlijke” uitwisselingen over onderwerpen waar zij gemeenschappelijke belangen hebben, zoals duurzame ontwikkeling en de strijd tegen klimaatverandering.

Tegelijkertijd ook over andere belangrijke kwesties waarover de standpunten “verschillen”, zoals mensenrechten en fundamentele vrijheden en, sinds vorig jaar, ook de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Het officiële programma van het bezoek van Borrell omvat ook ontmoetingen met de Cubaanse autoriteiten, het EU-bedrijfsleven op het eiland, Cubaanse ondernemers en verschillende personen uit de Cubaanse samenleving die hun visie op de uitdagingen en mogelijkheden van Cuba zullen delen.

Overeenkomst inzake dialoog en samenwerkingDe overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking tussen de EU en Cuba werd in december 2016 ondertekend en is sinds 1 november 2017 van kracht.

Dit verdrag betekende het einde van het zogenaamde “gemeenschappelijk standpunt” van de EU ten aanzien van Cuba, het restrictieve unilaterale beleid dat de Unie sinds 1996 ten aanzien van Havana voerde en waarbij elke vooruitgang in de bilaterale betrekkingen werd gekoppeld aan vooruitgang op het gebied van democratisering en mensenrechten op het eiland.

Het pact bevordert samenwerking voor duurzame ontwikkeling, democratie en mensenrechten, alsmede de mogelijkheid om via gezamenlijke acties in multilaterale fora gezamenlijke oplossingen te vinden voor mondiale uitdagingen.

EUROEFE EURACTIV

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.