Al meer dan zestig jaar handhaaft de VS een economische blokkade tegen Cuba. Dat is de daarmee de langstdurende uit de wereldgeschiedenis. Op 18 mei manifesteerde 140 personen uit België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Latijns-Amerika daartegen aan het Luxemburgplein in Brussel. Een korte uitleg over de blokkade en enkele foto’s van de actie.
Velen denken dat de blokkade onder Obama werd afgeschaft. Dat is allerminst geval. Tijdens zijn tweede ambtstermijn werden diplomatieke relaties aangegaan en waren er enkele kleine versoepelingen van de blokkade. Zo kwamen er rechtstreekse vluchten van de VS naar Cuba, mochten Cubaanse VS burgers ongelimiteerd geld opsturen naar Cuba en was het reizen voor VS burgers onder bepaalde voorwaarden weer toegelaten.
Trump maakte daar een eind aan en scherpte de blokkade zelfs nog verder aan. Recent voerde Biden opnieuw een paar kleine versoepelingen in, maar op dit moment zijn de maatregelen nog altijd een pak strenger dan onder Obama. De belangrijkste dwangmaatregelen van onder Trump blijven helaas nog steeds van kracht.
Chomsky: “De hysterische obsessie van Washington om Cuba te verpletteren is een van de vreemdste fenomenen in de moderne geschiedenis.
De gevolgen van deze blokkade zijn verwoestend. Cuba heeft het bijvoorbeeld heel moeilijk om financiële transacties te doen met de rest van de wereld. Omwille daarvan kijkt Cuba ook tegen torenhoge rentevoeten aan als het wil lenen in het buitenland.
Om u een idee te geven van het impact: jaarlijks verliest Cuba iets meer dan 4 procent van zijn bnp door de blokkade. Mocht die blokkade er niet zijn dan zouden ze over 30 procent meer buitenlandse deviezen beschikken dan nu het geval is. Hun koopkracht in het buitenland zou m.a.w. op slag 30 procent hoger liggen. Voor België zou dat een bedrag zijn van jaarlijks 120 miljard euro.[1]De huidige blokkade onder Biden is volstrekt anachronistisch. Er is geen enkele reden meer voor deze blokkade, als er ooit al een geweest zou zijn. Noam Chomsky is daar heel scherp over: “De hysterische obsessie van Washington om Cuba te verpletteren sinds de eerste dagen van zijn onafhankelijkheid in 1959 is een van de vreemdste fenomenen in de moderne geschiedenis, maar niettemin blijft dit bekrompen sadisme ons steeds opnieuw verrassen.”Hieronder een fotoreportage van de actie op 18 mei 2022. De foto’s zijn van Katrien Demuynck. Yaira Jiménez Roig, Ambassadeur van Cuba bij het Koninkrijk België en bij de Europese UnieNote: [1] Per jaar verliest Cuba ongeveer 4,3 miljard dollar omwille van de blokkade, dat is 30 procent van wat er jaarlijks aan buitenlandse deviezen binnenkomt door export van goederen of diensten, namelijk 14,5 miljard dollar. Net als België is Cuba zeer sterk afhankelijk van zijn export en import. In België bedraagt de export van goederen en diensten 80 procent van het bnp.