Hebben de Cubanen schrik van Trump?

Eergisteren doken in verschillende media berichten op als zou Cuba zich voorbereiden op een nakende invasie nu Trump president wordt. Onze media hadden het Cubaanse bericht overgenomen dat binnenkort defensieve oefeningen georganiseerd worden. Die vormen zeker geen reactie op Trump’s verkiezing maar vinden gewoon jaarlijks plaats rond deze periode.

Dat doen de Cubanen niet voor hun plezier. Het land gaat nog steeds gebukt onder een zekere dreiging. Vanaf de eerste maanden na de revolutie in 1959 werd het eiland getrakteerd op tientallen terreuraanslagen. Die viseerden warenhuizen, hotels en andere publieke gebouwen. In 1976 werd een lijnvliegtuig in volle vlucht tot ontploffing gebracht. Eind de jaren negentig was er een nieuwe opflakkering van dergelijke bomaanslagen. In totaal kwamen daarbij meer dan 3.000 mensen om het leven.

Er was ook rechtstreekse dreiging met militaire interventie. In 1961 was er de invasie van de Varkensbaai en onder het presidentschap van Bush waren er concrete plannen om in april 2003 na Bagdad ook Havana te “bevrijden”. Uiteindelijk zagen de Amerikanen af van deze plannen omdat ze in een moeras zonder uitweg dreigden te belanden. In Cuba zouden ze niet alleen tegen een geregeld leger, maar tegen een hele bevolking komen te staan. Een groot deel van de volwassen bevolking kan in het geval van een militaire agressie ingeschakeld worden in de verdediging van de soevereiniteit. Er worden jaarlijks oefeningen voorzien om dit complexe systeem te testen.

De figuur van Trump is onvoorspelbaar, hij schuwt geen confrontaties en denkt in extremen. Of zijn wens voor meer “religieuze en politieke vrijheid” op Cuba enkel bij woorden zal blijven is niet duidelijk. Met hem als president blijft het voor Cuba en de rest van Latijns-Amerika in elk geval bang afwachten.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.